Partnerbericht

Schrijfactie voor Guatemala

CNV Internationaal start opnieuw een schrijfactie voor Guatemala omdat de afgelopen weken twee vakbondsleiders vermoord zijn en anderen bedreigd worden. Luis Ovidio Ortiz werd 24 maart neergeschoten vanuit twee passerende auto’s terwijl hij vlakbij zijn huis een winkel binnenging. Ook twee omstanders kwamen daarbij om het leven. Op 1 april werd Roberto Oswaldo Ramos neergeschoten tijdens zijn werk als parkeerwacht.

Ovidio Ortiz (52) was lid van de vakbond voor de publieke sector. Zijn vakbondsorganisatie strijdt al jaren tegen de corruptie binnen de publieke gezondheidszorg. Ovidio Ortiz was de afgelopen weken intensief bezig met de oplossing van arbeidsconflicten die waren ontstaan bij het ministerie van Gezondheid en Sociale Zekerheid. Op 22 maart was er juist een akkoord bereikt over jaarlijkse verhoging van de lonen.

Roberto Oswaldo Ramos (50) werd neergeschoten tijdens zijn werk als parkeerwacht. Oswaldo Ramos was ook bestuurder van de vakbond van de gemeente Coatepeque.

Afgelopen december overhandigde CNV-voorzitter Jaap Smit 8.000 handtekeningen tegen het anti-vakbondsgeweld aan de ambassadeur van Guatemala in Den Haag. Ook in Guatemala zelf werden de handtekeningen symbolisch overhandigd aan de minister van arbeid en aan openbaar aanklager Claudia Paz y Paz. 

Helaas zijn er sinds begin dit jaar dus al twee dodelijke slachtoffers te betreuren. Het blijft daarom uiterst belangrijk dat de nieuwe president Otto Perez Molina prioriteit geeft aan de aanpak van het geweld  en vervolging van degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn. De gezamenlijke vakbondsorganisaties in Guatemala, waaronder CNV-partnerorganisatie CGTG, roepen collega-organisaties wereldwijd op hun protest te ondersteunen. Ook Amnesty International is inmiddels een bliksemactie voor Guatemala gestart. 

Stuur hier een protestmail aan de president van Guatemala