Vijf groepen 7 of 8 van vier basisscholen doen sinds vorige week 5 ochtenden mee aan het EerlijkWinkelen project dat ecodesigner Nicole Geilen van NICEway in samenwerking met ‘eerlijke’ lokale ondernemers en de Vereniging Mondiaal Beleid Sittard heeft opgezet. “Het idee is ontstaan bij de lancering van de EerlijkWinkelen app in 2015”, vertelt Nicole Geilen, vrijwilliger van de werkgroep Fairtrade Gemeente Sittard-Geleen. “De speurtocht toen is nu uitgegroeid tot een complete lesochtend.”
De scholieren starten met een gastles over duurzame producten bij Ernesto’s Cantina Mexicana, een van de 10 ondernemers uit de EerlijkWinkelen route die meedoen. Na een proeverij van een koekje (met meelworm, maar dat weten ze vooraf niet, haha) gaan ze in groepjes naar andere winkels zoals Van Os Delicatessen, Werk aan de Winkel, Dagbesteding de Habbekrats, Flow’s Boekensteun, Coffee Mundo en Viva la Vida en Wereldwinkel en Reformhuis Smulders. Daar maken ze in een kleine workshop kennis met de producten die daar gemaakt of verkocht worden.
En dan begint de speurtocht! In groepjes zwermen ze uit over het centrum van Sittard, op zoek naar zoveel mogelijk winkels met de herkenbare EerlijkWinkelen stickers. In die winkels moet ze ook noteren welke fairtrade of biologische of soort tweedehands producten deze verkopen.
Opgefrist gaan ze dan tenslotte het laatste uur aan de slag met Nicole in de pop up Upcycling studio bij Vakwerk, ook een van de ondernemers. Met talloze afvalproducten van de deelnemende winkeliers en horecazaken maken de leerlingen onder meer plantenbakjes van oude schoenen, vrolijke kransen van kleerhangers en oude boeken en vazen gemaakt uit koffiebonenzakken. En het leuke is nu weer dat het nieuwe product van elke klas duidelijk zichtbaar wordt opgehangen in de vitrine één van de winkels, die dat afvalproduct heeft geleverd. Op die manier wil Nicole met haar upcyclingstudio NICEway mensen anders en beter laten kijken naar hun omgeving en naar 'afval'.
Het winkelende publiek mag dan tussen 16 februari en 3 maart stemmen welke klas het mooiste accessoire heeft gemaakt. En de winnende klas ziet zich dan zo maar in de regionale krant terug.
Geilen hoort alleen maar tevreden geluiden. “Winkeliers horen geregeld van kinderen en begeleidende ouders dat ze nog niet eerder in de zaak zijn geweest. Kinderen vinden de afwisseling leuk en de scholen zijn blij met zo’n compact samenspel van gastles, fysieke speurtocht en maakopdracht. We hebben het project dit jaar niet eens hoeven aan te bieden bij de scholen!”