Partnerbericht

Scholieren presenteren toekomstplannen

Sinds september werken de scholieren uit het voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo) hard aan hun plannen. Dit doen ze volgens de speciale methode van Codename Future. Met een digitaal stappenplan verdiepten zij zich in maatschappelijke thema´s als gezondheid, veiligheid, leefomgeving, milieu, water en sport. Ze bekeken welke problemen zich daarbij voordoen en bedachten er een oplossing voor in de vorm van een actieplan.

Tijdens de "It's time"-bijeenkomst presenteren ze de plannen. Ruim honderd vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, overheid, maatschappelijke organisaties en een aantal ervaren jongeren geven de scholieren advies en bepalen welke tien plannen een award winnen. Future Awards wil niet alleen jongeren uitdagen tot het ontwikkelen van concrete projecten, maar spant zich ook actief in voor realisatie en navolging hiervan. De Nationale Jeugdraad ondersteunt de winnaars daarom bij de uitvoering van hun plannen. Voor het eerst worden dit jaar ook jongeren ondersteund die geen award hebben gewonnen, maar hun plan toch in de praktijk willen brengen.

De "It's time"-bijeenkomst pakt dit jaar groots uit. Er wordt samengewerkt met de Stichting Meer dan Voetbal. Die stichting besteedt samen met een aantal profvoetballers aandacht aan de maatschappelijke functie van voetbal. Een aantal bekende voetballers is ook aanwezig om te luisteren naar de plannen van de scholieren, in het bijzonder naar die met voetbal te maken hebben. Tussen de presentaties door is er entertainment voor de scholieren, kunnen ze workshops volgen en vindt Ideals plaats. Scholieren presenteren tijdens Ideals hun idealen in de vorm van een songtekst. Samen met een ervaren musicus brengen ze die songtekst ten gehore. 

In de ochtend vindt het symposium "Een boodschap aan jongeren" plaats. Dit symposium geeft inzicht in wat jongeren bezighoudt en hoe ze te bereiken zijn, en is bedoeld voor vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties. Onder meer Jacob van Kokswijk van Capgemini spreekt over 'jongeren en informatietechnologie'. Het symposium is na aanmelding vrij toegankelijk.

Codename Future en de Nationale Jeugdraad vinden het belangrijk om jongeren van 12 tot 18 jaar op creatieve en actieve manier te betrekken bij de inrichting van hun eigen omgeving en toekomst. Zij kunnen namelijk zelf het beste concrete voorstellen doen voor een betere toekomst. 

Stichting Codename Future betrekt jongeren (12-18 jaar) via het voortgezet onderwijs bij actuele maatschappelijke vraagstukken. Met de methode kunnen jongeren zelf concrete initiatieven bedenken (actieplannen) om hun leefomgeving te verbeteren. Tegelijkertijd ontwikkelen ze zo eigen professionele en sociale vaardigheden. Cruciaal in de aanpak van Codename Future is dat jongeren zelf centraal staan. Zij zijn experts van hun eigen generatie en daarmee ontwerpers van verandering in de samenleving en in het onderwijs.

De Nationale Jeugdraad is een landelijke organisatie voor en door jongeren tussen de 12 en 30 jaar. De Jeugdraad wil dat jongeren kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat voor hen belangrijk is. Of het nu gaat om politieke invloed of een evenement in een gemeente, de Jeugdraad maakt het mogelijk.

http://www.jeugdraad.nl
http://www.codenamefuture.nl/