Bij binnenkomst in het pand (op ‘s-Gravenhekje 1A) in hartje Amsterdam is het al meteen duidelijk. Hier gebeurt iets bijzonders. In een oud pakhuis vol historie met een inrichting die meer lijkt op een woonkamer dan een kantoor, is AmLab gevestigd.
De organisaties gaan alle drie voorgrotere efficiency en effectiviteit in ontwikkelingssamenwerking en zetten daarvoor technologie optimaal in. 1%CLUB zoekt de oplossing in een platform waarin mensen wereldwijd met elkaar verbonden worden en via internet 1% kunnen delen. Text to Change pakt het aan door in te spelen op het feit dat 80% van de mensen in ontwikkelingslanden een mobiele telefoon heeft en zet o.a. grootschalige SMS voorlichtingscampagnes op. En Akvo ontwikkelt software waarmee rapporteren over ontwikkelingssamenwerking makkelijk en zichtbaar wordt gemaakt.
Hun samenwerking is niet vorm gegeven door beleid, gezamenlijke subsidie en officiële samenwerkingsovereenkomsten maar door hun gezamenlijke zoektocht naar innovatie en overdaad aan energie die deze jonge organisaties versterkt.
En na anderhalf jaar lijkt dit natuurlijke proces zijn eerste vruchten te hebben afgeworpen. De drie organisaties hebben hun ideeën over openheid binnen ontwikkelingssamenwerking gebundeld en een plan bedacht waarmee er in de toekomst geen debat meer hoeft te zijn over de impact van ontwikkelingssamenwerking maar waarbij deze gewoon zichtbaar gemaakt wordt voor iedereen, wat deze impact dan ook mag zijn.
Door een platform te bouwen waarin met behulp van mobiele telefonie real time feedback op ontwikkelingsprojecten gegeven kan worden wordt de mening van de ontvangers van deze ontwikkelingssamenwerking zonder filter gedeeld met het grote publiek. Door de beschikbare open data sets hieraan te koppelen worden de persoonlijke verhalen gecombineerd met de internationale cijfers en wordt het mogelijk om van lokaal naar globaal zichtbaar te maken wat er nou eigenlijk gebeurt. Zo kan iemand in Kenia per sms de impact van het nieuwe gezondheidsproject in zijn dorp laten zien aan de rest van de wereld en daarbij meteen de status van de gezondheidszorg in Kenia bekijken.
En goede ideeën worden beloond. Gisteren heeft de Bill and Melinda Gates Foundation bekend gemaakt dat zij dit idee als een van 10 beste ideeën hebben geselecteerd. Na de selectie waarbij meer dan 1000 ideeën wereldwijd zijn afgevallen mag AmLab zich nu gaan bewijzen. En dat doen zij graag. Er wordt natuurlijk begonnen op kleine schaal maar Bill Gates zou Bill Gates niet zijn als daarna de mogelijkheid wordt geboden om dit wereldwijd uit te gaan zetten. De ambitie van Amlab is groot en de ideeën ook.
Niet op papier en volgens voorwaarden maar in samenwerking geboren, met gezamenlijke passie en in een inspirerende omgeving, dat is waar de innovatie ontstaat!