Partnerbericht

Samenwerken of alleen op een eiland zitten?

Als ik aan eilanden denk, dan denk ik al snel aan mooie, magische plekjes, ergens ver weg van hier. Eilanden met kilometerslange bounty stranden, helder blauw water en een heerlijk zonnetje.

Maar gek genoeg hoor ik de term ‘eilandjes’ steeds vaker heel dichtbij en dan hebben ze het niet over Texel of Schiermonnikoog. Veel organisaties, met name maatschappelijke, lijken op hun eigen eiland te leven. Afgezonderd van het vasteland, slechts heel af en toe gaat er een bootje naar ‘de overkant’. En zo zijn er heel veel eilandjes die niet van elkaars bestaan afweten, misschien wel hetzelfde doen of elkaar heel goed zouden kunnen helpen en aanvullen. Enorm zonde dat daar nog zo weinig gebruik van gemaakt wordt lijkt me. Maar zolang het goed gaat op het eigen eiland is de behoefte om uit te varen blijkbaar minder sterk.

Echter lijkt het tij te keren en komen er steeds meer signalen dat het minder goed gaat op de eilanden. Daarmee groeit de behoefte om toch maar eens de boot te pakken. Deze verandering in denken en handelen neemt duidelijk de nodige tijd in beslag. Sommigen zullen daardoor misschien de boot wel missen. Maar gelukkig zie ik steeds meer initiatieven ontstaan, waarbij samenwerken het ‘keyword’ is. De coöperatie krijgt hierdoor weer een hele nieuwe dimensie, kijk naar de vele nieuwe energie coöperaties. Er wordt duidelijk gezocht naar een manier om de krachten te bundelen, kennis, expertise en middelen te delen, met als resultaat een win-win.

Samenwerking ontstaat in allerlei vormen, tussen maatschappelijke organisaties, ZZP-ers en bedrijven onderling, maar ook door kruisbestuiving tussen de diverse partijen. Zomaar een paar leuke initiatieven die ik ben tegengekomen zijn:

– www.oneforone.nl – Je koopt hier iets en geeft hetzelfde aan iemand in een ontwikkelingsland. Diverse bedrijven doen mee aan dit initiatief.

– www.goedmarkt.nl – Bedrijven schenken een dienst of product en dit wordt omgezet in geld voor goede doelen.

– www.myworld.nl – Platform voor actieve wereldburgers die kennis en informatie uitwisselen, groepen vormen en elkaar zo helpen

Ik zou zeggen, genoeg reden om is te gaan eilandhoppen, mis de boot niet!

Wil je als ideële organisatie structureel samenwerken met bedrijven? Volg dan de 2 daagse training 'Building Business Partnerships' op 10 en 17 juni.