Partnerbericht

Sacharovprijs voor Damas de Blanco, RSF en Huawa Ibrahim

Stille tocht in het wit
De Cubaanse mensenrechtengroep Damas de Blanco wordt gevormd door de echtgenotes en moeders van 75 gevangen dissidenten. Sinds maart 2003 zitten zij vast op beschuldiging van 'schending van de staatsveiligheid'. Na een schijnproces zijn ze veroordeeld tot tientallen jaren gevangenisstraf. Iedere zondag komen de Damas de Blanco sinds 26 mei 2003 samen in de kerk Santa Rita de Cassia in Havana. Ze gaan naar de mis en bidden voor de gevangenen. Daarna houden ze een korte stille tocht. Voortdurend vragen de vrouwen aandacht voor de beroerde omstandigheden in de gevangenis. Tijdens hun activiteiten dragen de vrouwen witte kleding. Vandaar de naam 'Damas de Blanco'.

Vakbondsmensen
Van de 'Groep van 75' zitten nog 61 personen gevangen. Onder hen bevinden zich verschillende vakbondsmensen van de onafhankelijke vakcentrale CUTC. De secretaris-generaal van de CUTC, Pedro Pablo Alvarez, is tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Zijn vrouw Elisabet Balmaseda maakt deel uit van de Damas de Blanco. Het CNV ondersteunt vanaf het begin het werk van de CUTC en de families van deze gevangen vakbondsleiders.

Persvrijheid en vrouwenrechten
De tweede prijswinnaar is de vereniging Journalisten zonder Grenzen. Deze organisatie is internationaal bekend vanwege hun strijd voor persvrijheid overal in de wereld. De vereniging zet zich ook sterk in voor de onafhankelijke journalisten, die tot de groep van 75 behoren en in Cuba gevangen gehouden worden.
De derde prijswinnaar is de Nigeriaanse activiste voor vrouwenrechten Huawa Ibrahim. Zij trok internationaal de aandacht als advocate en verdedigt vrouwen die van overspel beschuldigd zijn.

Prijs voor de vrijheid
Het Europees Parlement reikt sinds 1988 jaarlijks de 'Sacharovprijs voor de vrijheid' uit aan 'persoonlijkheden of organisaties die de mensenrechten en de fundamentele vrijheden verdedigen'. De winnaar ontvangt met de prijs een bedrag van 50.000 euro.

Nelson Mandela
In 2003 won een andere Cubaan al de Sacharovprijs. Het was Osvaldo Paya, de motor achter het Varela-democratiseringsproject. Prijswinnaar was ook de andere groep van bekende vrouwen, de Madres de la Plaza de Mayo in Argentinië. Ook Nelson Mandela ontving de prestigieuze Sacharovprijs.

Achtergrondinformatie over de Damas de Blanco