Anna Samwel, WECF's medewerker in Georgië zegt: "We hebben met ontzetting gezien hoe snel het conflict escaleerde en hoeveel doden, gewonden en materiële schade zijn aangericht, ik ben hier vanuit Tiblisie met alle collega's van onze vijf partnerorganisaties regelmatig in contact en iedereen is onthutst en uiterst bedroefd en bang". Samwel geeft aan dat er helaas enkele collega's vastzitten in dorpen in het crisisgebied: "Ze zijn volledig geïsoleerd, en kunnen vanwege de gevaarlijke situatie en blokkades op de wegen niet naar Tiblisi vluchten, ook ligt de telefoonverbiding er uit en weten we niet precies hoe het met ze staat"

Georgië viel een week geleden de pro-Russische en naar onafhankelijkheid strevende regio Zuid-Ossetië aan na maanden van schermutselingen. Het Georgische leger moest al snel wijken voor de overmacht van het Russische leger, dat sindsdien bezig is met een grootschalige vergelding in en rond Gori, 25 kilometer ten zuiden van Zuid-Ossetië. Terwijl Russische troepen donderdag zijn begonnen met het overdragen van de controle over de omgeving van de Georgische stad Gori aan Georgische veiligheidskrachten, wordt zoveel mogelijk materiaal vernield waarvan gedacht wordt dat het belangrijk is voor het Georgische leger.

Eén van de vijf partner NGO's van WECF in de regio Gori, verloor twee ecologische waterzuivering toiletten in Arbo-dorp, omdat ze werden genomen door het Russische leger. De toiletten waren nog in aanbouw, maar het materiaal werd meegenomen door het Russische leger. "Kennelijk dachten ze dat het militair van belang was", zegt Anna Samwel. "Niet alleen het Russische leger neem mee wat voorhande is, in hun spoor volgen bandieten en plunderaars".  

Anna Samwel merkt verder op: "Eigenlijk was ik gevraagd om Georgië te verlaten, ik wilde met de boot naar Odessa, zoals ik dat regelmatig doe, maar ook Poti, een havenstad buiten de conflictzone, is zwaar getroffen. De haven is vernietigd waardoor de veerboot naar Oekraine niet meer opt tijd  kan varen. Nu ben ik wel blij dat ik de partners in deze moeilijke tijden in ieder geval moreel kan bijstaan.".

Sinds het conflict in Georgië vorige week vrijdag oplaaide, zijn er volgens de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr ongeveer 100.000 mensen gevlucht, voornamelijk uit Zuid-Ossetië. Anna Samwel: "WECF's werk ter verbetering van de armoede en gezondheid van de landelijke bevolking in Georgië zal in de toekomst zeker nog een grotere uitdaging worden".

WECF partners in Georgie komen maandag bijeen om te bespreken wat ze kunnen doen voor de vluchtelingen die in scholen en kleuterscholen in Tbilisi overnachten. De hulp zal vooral gefocussed zijn op sanitaire voorzieningen als wc papier en tanden borstels, die hoog nodig zijn maar door de grote organisaties worden vergeten. Een aantal partners zijn al begonnen met goederen naar de vluchtelingen te brengen. Anna Samwel ook bijgedragen.

WECF roept alle partijen in het conflict bij te dragen aan het vinden van een oplossing met vreedzame middelen, met respect voor de mensenrechten en de roep van de Europese Unie om op een actieve rol in dit conflict te bemiddelen, en op de strijdende partijen te accepteren.

Voor meer informatie en / of foto's kunt u contact opnemen met:

Anna Samwel, WECF Project Officer Georgië (+380983228542, + 995 95621280)
Anna.samwel @ wecf.eu (beschikbaar voor interviews in het Nederlands en in het Engels)

Chantal van den Bossche, Press Officer +31-6 2812 9992, chantal.vandenbossche @ wecf.eu

Women in Europe, +31 30 2310300, wecf@wecf.eu, www.wecf.eu

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer