Beatriz Roque was de enige vrouw onder de 75 dissidenten die in 2003 werden gearresteerd. Zij werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf, maar om gezondheidsredenen een jaar geleden (op 22 juli) vrijgelaten. Tussen 1997 en 2000 heeft Roque ook driemaal gevangen gezeten.

Een dag na de arrestaties kon Marta Roque het politiebureau verlaten waar ze is verhoord. Gisteren verklaarde een woordvoerder van de oppositiegroep Asamblea, dat inmiddels 9 van de 20 dissidenten weer zijn vrijgelaten. De anderen, w.o. Advocaat René Gómez Manzano (63) en ingenieur Félix Bonne Carcacés, (66) zitten echter nog gevangen.

CNV Internationaal ontving enkele weken geleden van de mensenrechtengroepering CCDHRN een rapport, waaruit blijkt dat in het eerste halfjaar van 2005 opnieuw 13 dissidenten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen waaronder 11 op beschuldiging van 'preventief crimineel gedrag' (peligrosidad predelictiva). Dit strafwetartikel biedt de Cubaanse overheid de mogelijkheid om actieve leden van de oppositie te neutraliseren door hen gevangen te zetten zonder dat er tastbare bewijzen zijn van manifeste politieke delicten. Elizardo Sánchez schat het aantal politieke gevangenen in Cuba nu op 306. Eind 2004 waren het er 294.

De dissidente Cubaanse journalist en dichter Raúl Rivero verklaarde recent in Spanje tegenover het persbureau EFE dat er in Cuba geen overgang naar de democratie mogelijk is voordat Fidel Castro is verdwenen. 'Men bereidt zich voor op de opvolging door Fidel’s broer Raúl die de deur voor de dissidenten op een kleine kier kan zetten'. Rivero behoort ook tot de Groep van 75 en verliet na zijn vrijlating Cuba. Hij concludeert: 'In Cuba bestaat een wetenschappelijke één-persoonsdictatuur met  repressie'.

Actuele informatie over Cuba in: http://cuba.jouwpagina.nl  en http://cuba.web-log.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer