Partnerbericht

René en Marouschka: ‘Er is veel te doen in Zuid Soedan, maar daarom zijn we hier.’

Utrecht, 18 juli 2012 – Begin juli zijn René Lotte en Marouschka Buyten via EVHAC in Zuid Soedan gearriveerd. De twee Nederlanders gaan aan de slag als Management development adviser bij het Ministerie van Volksgezondheid en als Organisational development and management adviser bij het Vrouwen Training en Promotie Centrum in de deelstaat West Bahr el Ghazal. EVHAC (European Voluntary Humanitarian Aid Corps) is een nieuw initiatief van de Europese Commissie waarvoor VSO een pilot uitvoert. Deze pilot stelt Europeanen in staat om door kennisuitwisseling bij te dragen aan een beter bestaan voor mensen in Bangladesh en Zuid Soedan.


Beide vakdeskundigen hebben ruime (werk)ervaring op deze gebieden en dragen hun kennis en ervaring over aan de lokale organisaties in Zuid Soedan. Het Nederlandse stel is de eerste van een groep van 40 vakdeskundigen die de komende maanden door de internationale ontwikkelingsorganisatie VSO wordt uitgezonden om, binnen het EVHAC project, humanitaire hulp te verlenen in Zuid Soedan en Bangladesh.


Het European Voluntary Humanitarian Aid Corps (EVHAC) is een initiatief ontwikkeld door de afdeling humanitaire hulp van de Europese Commissie ECHO (European Community Humanitarian Office). Het belangrijkste doel is het ontwikkelen van internationale vrijwilligersmogelijkheden op het gebied van humanitaire hulp en burgerbescherming voor inwoners van de EU. Het EVHAC project sponsort momenteel verschillende pilot projecten die gezamenlijk bijdragen aan een goede basis voor een gemeenschap van actieve Europeanen die uitgezonden kunnen worden wanneer dringend hulp nodig is in een ontwikkelingsland.


Eén van deze pilot projecten wordt momenteel uitgevoerd door een tijdelijke samenwerking tussen VSO Internationaal, VSO Nederland en de Roemeense ontwikkelingsorganisatie Pro Vobis. VSO is een internationale ontwikkelingsorganisatie die door duurzame kennisuitwisseling werkt aan een rechtvaardiger wereld zonder armoede. Op aanvraag van lokale organisaties in Afrika en Azië worden vakdeskundigen uitgezonden om ter plaatse hun kennis en ervaring te delen. Lokale organisaties kunnen daardoor hun werk effectiever doen. Door deze jarenlange ervaring kan VSO haar kennis inzetten bij deze pilot.


Het doel van VSO is om voor EVHAC tussen februari 2012 en april 2013, 40 vakdeskundigen uit heel Europa te selecteren, trainen en uit te zenden. Uitzendingen van 6 maanden tot twee jaar zijn mogelijk in programma’s die focussen op het voorkomen van natuurrampen in Bangladesh en wederopbouw in Zuid Soedan. Kortom, het EVHAC project is een nieuw initiatief om Europese vakdeskundigen in staat te stellen om door kennisuitwisseling bij te dragen aan een beter bestaan voor mensen in Bangladesh en Zuid Soedan. De berichten van de eerste twee EVHAC professionals zijn in ieder geval veelbelovend, gezien de eerste reactie van René en Marouschka na aankomst: ‘Er is hier veel werk te doen, maar daarom zijn we hier! Onze eerste indruk is over het algemeen positief.’