Onder de kabinetten Balkenende I en II, en met name onder het beleid van minister Verdonk, is wet- en regelgeving inzake toelating van vreemdelingen, asielzoekers en vluchtelingen zeer strikt ter hand genomen. Deze strikte uitvoering van de regels en de daaruit voortvloeiende praktijk wordt door een deel van de bevolking toegejuicht, een ander deel ervaart het als niet-rechtvaardig en inhumaan. Nederlandse burgers begrijpen af en toe het beleid niet meer, omdat ze in bepaalde gevallen de uitvoering van de regels niet eerlijk vinden. De laatste tijd zijn diverse voorbeelden hiervan te zien geweest en die hebben veel discussie losgemaakt. Denk aan de affaire Ayaan Hirsi Ali, de zaak van Taïda Pasic en het opsluiten van kinderen in uitzendcentra.

 

De strikte handhaving van 'regels' in plaats van het open laten van beleidsruimte voor 'rechtvaardigheid' heeft een polariserende werking in de Nederlandse samenleving.

Een aantal Haarlemse organisaties houdt daarover een debat. Het gaat om het Mondiaal Centrum Haarlem, Vluchtelingenwerk Haarlem en omstreken, het Anti Discriminatie Bureau en de Stedenband Haarlem-Mutare.

 

Deelnemers aan het debat zijn:

 ·         Jan de Wit,                     SP, Tweede Kamer

·         Naima Azough,              Groen Links, Tweede Kamer

·         Martin Hagen                  VVD- Haarlem

·         Jur Visser,                      CDA- Haarlem

·         Halil Dogan,                   Vluchtelingen advokaat

·         Marcelle Reneman,     VluchtelingenWerk Nederland

 

De avond wordt ingeleid met een fragment van een interview dat rechtsfilosofe Dorien Pessers onlangs gaf voor Buitenhof t.v. Halil Dogan en Marcelle Reneman reageren daarop waarna de politici in debat gaan over de vragen: wie controleert de minister bij haar uitzonderingen inzake de 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers? Wat doet de gemeente met uitgeprocedeerde asielzoekers? Wat heeft het strikte toelatingsbeleid betekend voor het maatschappelijk klimaat en ten slotte: hoe gaat het beleid er de komende jaren uitzien?

 

De dichter Ezra de Haan zal een aantal toepasselijke gedichten voordragen. Uitgeverij In de Knipscheer is aanwezig met een boekenstand.

 

Gespreksleider is Jan van Eeden.

 

Debat 'Regel of rechtvaardigheid'

Datum: dinsdag 20 juni

Aanvang: 20.00 uur

Locatie: Mondiaal Centrum Haarlem

Lange Herenvest 122, Haarlem

Organisatie: Anti Discriminatie Bureau, Vluchtelingenwerk Haarlem e.o., Stedenband Haarlem- Mutare, Mondiaal Centrum Haarlem

 

 

 

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frederique Janss bij het Anti Discriminatie Bureau, telefoonnummer 023-5315842

 

www.mondiaalcentrumhaarlem.nl

www.adbhaarlem.nl

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer