Partnerbericht

Refurbished, goedkoper maar ook duurzamer?

Refurbished toestellen zijn al jaren niet meer weg te denken uit het aanbod mobiele apparaten. Denk aan smartphones, laptops, tablets en desktops. Steeds vaker kiezen mensen voor een goedkopere ‘tweede-leven-apparaat’. Wat is refurbished precies en is het ook een duurzamere keuze?

Refurbished is anders dan tweedehands

De termen refurbished en tweedehands worden soms onterecht door elkaar gebruikt. Maar er is zeker een groot verschil! Tweedehands apparaten koop je doorgaans van particulieren bijvoorbeeld op plekken als Marktplaats. Hierbij heb je geen enkele garantie in welke staat je het device krijgt en met welke eventuele technische mankementen. Hier kom je pas later achter en dan heb je geen garantie om op terug te vallen.

Bij een refurbished apparaat worden alle niet werkende onderdelen van het apparaat zoals een batterij, display of kapotte behuizing compleet vervangen. Daarna worden ze grondig schoongemaakt, getest en gecheckt. Vingerafdrukken en beschadigingen worden vakkundig verwijderd en meestal is het apparaat dan bijna niet meer te onderscheiden van nieuw. Daarom is refurbished dus echt anders dan tweedehands.

De voordelen van een refurbished toestel

Als nieuw
Een refurbished toestel is zowel aan de binnen- als buitenkant grondig gecontroleerd. De software is helemaal veilig, up-to-date en verwijderd van alle sporen van de vorige eigenaar. Wanneer je kiest voor een refurbished iPhone met een Apple certificatie, dan heeft deze ook nog eens een streng revisieproces doorstaan met volledige functionele testen. Ook andere iOS devices zoals een refurbished iPad zijn zo nodig voorzien van originele Apple onderdelen.

Ruim aanbod

Tegenwoordig kun je ook in het refurbished aanbod keuze maken uit veel verschillende soorten en maten. Zelfs wanneer je op zoek bent naar een ouder model die niet meer in de winkel ligt, heb je dikke kans dat deze refurbished nog wel te koop is. Zo is er voor ieder wat wils, zowel qua model, type als budget.

Je oude toestel weer inleveren
Vaak kun je bij het kopen van een refurbished toestel ook je oude toestel weer inleveren voor recycling. Het is erg belangrijk dat oude devices op verantwoorde wijze worden weggegooid. Er zitten namelijk zeer giftige stoffen in, zoals lood, koper, lithium en zink. Wanneer deze stoffen lekken en in ons ecosysteem terecht komen, zijn de gevolgen voor het milieu en onze gezondheid niet te overzien.

Goedkoper

Last, maar zeker niet least! Een refurbished toestel is vaak stukken goedkoper dan een nieuwe. De prijs zit ongeveer tussen een tweedehands en een nieuw exemplaar in. Ook kun je soms kiezen tussen uiterlijke verschillen. Wanneer je hier weinig waarde aan hecht dan betaal je veel minder voor een product met iets meer beschadigingen. Let wel goed op want aanbieders vergelijken een refurbished apparaat vaak met de oorspronkelijk adviesprijs. Het kan dus goed zijn dat de apparaten inmiddels al veel goedkoper verkrijgbaar zijn.

Dus ook duurzamer?

Ja, een refurbished toestel is duurzamer omdat het bespaart op de productie. Dit is namelijk alles behalve goed voor ons milieu. Bij het produceren van nieuwe smartphones wordt het milieu belast met onder andere schadelijke gassen. Daarbij vraagt het maken van mobiele apparaten kostbare grondstoffen. De voorraden hiervan zijn eindig en worden vaak op milieuonvriendelijke manier gewonnen met slechte omstandigheden voor de arbeiders. Een ander voordeel is dat sommige refurbished modellen in een recyclebare verpakking zitten die duurzamer is dan het origineel. Dus zo bekeken is een refurbished apparaat zeker duurzamer!

Aan de andere kant is het natuurlijk niet zo duurzaam wanneer mensen door het refurbished aanbod sneller voor een ‘als-nieuw’ toestel kiezen, terwijl hun oude nog prima mee gaat. Dus zowel voor het milieu áls je portemonnee doe je zo zuinig mogelijk met je toestel. Kies daarom altijd voor bescherming in de vorm van een hoesje of case. Wist je dat deze ook verkrijgbaar zijn in duurzame materialen zoals van kurk of gerecyclede materialen? Een goede milieuvriendelijke bescherming levert een bijdrage aan de levensduur van je (refurbished) telefoon én de planeet.

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.