Partnerbericht

Recyclen; zo maak je je eigen gordijnen

Je eigen gordijnen maken? Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Met gerecyclede materialen doe je dit goedkoop én milieuvriendelijk. En het is nog leuk ook. Niks geeft zoveel voldoening als ‘s avonds je eigen gemaakte gordijnen dicht te doen. Of het nou om gordijnen gaat voor je woning, camper, caravan of tuinhuisje. Wij geven je inspiratie!

Gerecycled gordijn ideeën

Voor gerecyclede gordijnen kun je allerlei materialen gebruiken. Zoals bijvoorbeeld oude lakens of dunne dekens. Maar ook kun je oude kleding of kleinere tweedehands stofresten aan elkaar maken. Wanneer je kiest voor matchende tinten dan kan zo’n zelf samengestelde lap verrassend mooi zijn. Of combineer zelfs verschillende materialen. Vergeet daarbij ook de rails en roedes niet.

Wil je een gordijn voor je keuken, dan kun je eenvoudig originele creaties maken van oude theedoeken. Wanneer je een klein gordijn nodig hebt voor je camper of bus maak dan gebruik van magneten. Kies hiervoor een mooi stukje stof, naai de magneten erin en in een handomdraai kun je ze ophangen en eraf halen.

Tweede leven gordijnen

Een beetje ‘vals spelen’ mag natuurlijk ook. Wat is er mis met een tweede leven voor gordijnen? In de kringloopwinkel of op een tweedehands website zijn soms de meest prachtige en kwalitatieve gordijnen te vinden. Een kwestie van op maat maken aan en klaar ben je.

Niet handig met de naaimachine? Ook zonder kom je een heel eind. Vooral wanneer het om praktische en decoratieve gordijnen gaat die niet perse geheel verduisterd hoeven te zijn. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld tape, lijm of gewoon naald en draad. Je kunt aan de onderkant vlechten gebruiken als franje. Of drapeer het gordijn met lint van overgebleven stukken stof.

Rails en roedels

Niet geheel onbelangrijk voordat je gaat beginnen; waar ga je je zelfgemaakte gordijnen aan ophangen? Een gordijnrail is vooral geschikt wanneer je wilt dat het gordijn aansluit aan het plafond. De rails is niet zichtbaar en er komt geen licht door de bovenkant heen. Deze manier vereist wel enige naaivaardigheid.

Makkelijker voor zelfgemaakte gordijnen zijn gordijnroedes. De roede bevestig je met ondersteunende beugels aan het plafond of de muur. Je kunt vervolgens ringen gebruiken om je gordijn mee op te hangen. Een andere manier is het maken van gaten in het gordijn, waar je vervolgens de roede doorheen steekt.

Optimaal recyclen doe je met bijvoorbeeld een dikke tak of bamboestok. Erg leuk voor en natuurlijke en originele look! Of misschien heb je ergens nog een (verstelbare) douchegordijnstang liggen? Deze kun je natuurlijk ook perfect hergebruiken voor een kleiner zelfgemaakt gordijn.

De vier meest gemaakte fouten

Om je missers te besparen hebben we hieronder de meest gemaakte fouten voor je op een rij gezet:

1. Geen rekening houden met plooien
Te smalle gordijnen zijn funest. Plooien ontstaan door de breedte van het gordijn. Bespaar in dit geval niet op de stof; des te breder het gordijn, des te mooier het resultaat. Voor de ideale breedte van de stof vermenigvuldig je de lengte van de rails met 2,5. Het makkelijkst is een platte plooi. Bij een hoge kamer kun je beter een dubbele plooi maken, anders is het effect aan de onderkant weg.

2. De roede te laag hangen
Hang de roede niet op dezelfde hoogte van het kozijn van het raam. Dit lijkt een logische keuze maar je zult merken dat het je ruimte optisch een stuk kleiner maakt. De gordijnen daarom zo hoog mogelijk op en misschien zelfs wel aan het plafond in plaats van de muur.

3. Te lang of te kort
Te lange gordijnen kan een romantisch effect hebben. Het komt dan ook niet zo precies hoe je ze onderaan afwerkt. Houd er wel rekening mee dat op deze manier de onderkant stoffig of vies kan worden. Let ook op eventuele vloerbekleding. Bij een hoogpolig tapijt is het niet handig wanneer de gordijnen te lang zijn. Te korte gordijnen zorgen voor meer licht en laten de kamer, net als bij lage gordijnen, kleiner lijken. Vergeet niet de stoffen van tevoren uit te hangen, dit kan net het storende verschil maken.

4. Perfectionisme of uitstellen
Teveel perfectionisme of op de lange baan schuiven, kan ervoor zorgen dat je het niet afmaakt of zelfs helemaal niet eens begint. Wanneer je gerecyclede gordijn materialen blijven liggen, is hier alsnog weinig duurzaams aan. Dus stel niet langer uit, zet je perfectionisme aan de kant en beginnen maar.

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.