Partnerbericht

Rappers en redacteurs op pad voor Plan (deel1)

Zondag is de eerste groep rappers en redacteurs vertrokken. Volg de komende maanden het verslag van jonge Nederlandse rappers en Spunkers die, onder de noemer Rap for Rights, wereldwijd Plan-projecten bezoeken en jou kennis laten maken met de dagelijkse strijd van kindsoldaten, jeugdbendes en kinderarbeid op www.plannederland.nl. We geven de mic aan .. de rappers van Opgezwolle

Reizende rappers

Een aantal ‘rijzende’ Nederlandse rappers reist de komende maanden naar Afrika, Azië en Latijns-Amerika om kennis te nemen van het leven van kinderen in extreem moeilijke omstandigheden. Onder de noemer Rap for Rights beschrijven ze ter plekke wat ze zien via rhymes, teksten voor ‘rap-zines’ (tijdschriftjes) en een videoclip. Iedere reis heeft een thema. Van kinderarbeid in Indonesië en straatbendes in Honduras tot ex-kindsoldaten in Guinee.

Indonesië

Op de eerste reis worden leden van Opgezwolle en drie Spunkers geconfronteerd met kinderarbeid in Indonesië. De rappers van Opgezwolle nemen een kijkje in arme Jakartaanse buurten en ontmoeten kinderen die op straat, op een vuilnisbelt of op de visafslag werken. Centrale vraag is hoe de kinderen de kracht houden om te overleven onder deze moeilijke omstandigheden te overleven. Plan steunt in Indonesië slachtoffers van kinderarbeid door ze via projecten toegang te bieden tot onderwijs en gezondheidszorg. Opgezwolle verzorgt een rapworkshop.

Op school

De reportages van de reizende rappers en redacteurs vind je binnenkort op www.plannederland.nl en www.spunk.nl. In het najaar van 2004 gaan middelbare scholieren in theoretische en creatieve vakken met het materiaal aan de slag om in hun woonplaats aandacht te vragen voor de rechten van het kind wereldwijd. Scholieren kunnen dan zelf meedoen aan een gezamenlijke Rap for Rights.

www.plannederland.nl
www.opgezwolle.nl
www.opgezwolle.nl