Morales is leider van de SITRAPETEN, een vakbondsorganisatie in de drinkwatersector. De SITRAPETEN is aangesloten bij de vakcentrale CGTG, de partnerorganisatie van CNV Internationaal in Guatemala. Al sinds februari probeert de SITRAPEN zich officieel te laten registreren, zoals de arbeidswetgeving van Guatemala vereist. Het ministerie van arbeid en de werkgevers hebben hierop gereageerd met een openlijke lastercampagne. Leden van de SITRAPEN zijn zelfs met de dood bedreigd.

De arbeiders worden zwaar onder druk gezet om te stoppen met hun vakbondswerk. Daarop zijn zij overgegaan tot vreemdzame bezetting van het bedrijf. De particuliere beveiligingsdienst reageerde door hen met fors geweld te verdrijven. Intussen is het conflict nog steeds niet opgelost.

De wereldvakbondsorganisatie ITUC en de recent opgerichte vakbondskoepel van Noord-en Zuidamerika CSA veroordelen deze betreurenswaardige situatie.  Zij roepen werkgever Castillo Hmos. op om de grondrechten van arbeiders te respecteren, en hen vrij te laten om zelf een vakbond op te richten. Castillo Hmos, is het moederbedrijf van Agua Salvadivad, dat een sleutelrol in dit conflict speelt.

Daarnaast roept de internationale vakbeweging president Alvaro Colom op tot onderzoek naar en vervolging van de daders van de aanslag op Freddy Morales. Tijdens een internationale conferentie over geweld tegen vakbonden, afgelopen februari, verklaarde de president van Guatemala nog dat hij een eind zou maken aan het geweld tegen vakbondsleden.

Stuur hier een protestmail en steun de vakbondswerkers in Guatemala.

Stuur hier een protestmail en steun de vakbondswerkers in Guatemala.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer