Partnerbericht

Projectinrichting en horeca meubilair; duurzaam is goed en circulair is beter!

De uitstraling van bijvoorbeeld een horeca gelegenheid valt of staat met de inrichting. Industrieel en vintage zijn uit, natuurlijke materialen en eenvoud zijn in. Voor welke stijl je ook kiest; een inrichting en meubilair dat rekening houdt met mens, milieu en maatschappij is dé toekomst.

Dat er toenemende aandacht is voor het milieu onder ondernemers is geen nieuws. Bedrijven komen met duurzame beleidsdoelstellingen. De overheid stimuleert groene ontwikkelingen en circulair inkopen. En ook in de horeca zien we een verschuiving van kwantiteit naar kwaliteit. Er zijn steeds meer ondernemers die vanuit intrinsieke kracht een volledig duurzaam bedrijf hebben. Ondernemers in de gastvrijheidssector die nu nog de balans door laten slaan naar het maximaliseren van winst, komen daar in de toekomst niet meer mee weg.

Behoud van bestaande waarde met een circulaire inrichting
Moet er een nieuw project ingericht worden of is je huidige horeca meubilair toe aan een update? Denk dan aan een circulaire inrichting. Hierbij hebben we het niet over een ronde opstelling van meubels. Circulair gaat over het rond maken van de productiecyclus. Waar we bij duurzaamheid proberen zo min mogelijk het milieu te belasten en grondstoffen uit te putten, ligt bij circulair het uitgangspunt bij hergebruik, waardebehoud en minder verbruik. Door de waarde van de inrichting te gaan meten in gebruiksduur, wordt tegelijk het financiële resultaat van de onderneming positief beïnvloed. Uiteraard is circulair meer dan alleen de inrichting. Dit komt ook terug in de inkoop, manier van koken, energiezuinig apparatuur en personeelsbeleid.

Aandachtspunten voor een passend en circulair interieur
Van cafetaria tot chique restaurant, van nachtclub tot koffiebar en van kantine tot vergaderlocatie. Gasten willen meer en daarbij speelt het interieur een grote rol. Dit bepaalt voor een groot deel de aantrekkingskracht, sfeer, smaakbeleving en succes van de onderneming.

Bij een circulaire inrichting kijk je ten eerste naar wat hergebruikt kan worden of een andere bestemming kan krijgen. Anders dan bij het afval natuurlijk. Je kiest voor meubilair dat zo lang mogelijk mee kan en bedenkt hoe de verschillende onderdelen steeds weer opnieuw ingezet kunnen worden.

Er is voor iedere sfeer en elk budget horeca meubilair beschikbaar. Het is belangrijk dat horeca tafels en -stoelen perfect afgestemd zijn op de gewenste sfeer en uitstraling. Meubilair dat bij een circulaire inrichting past;
– kan opnieuw gestoffeerd worden,
– is functioneel en ergonomisch,
– is duurzaam geproduceerd en ingekocht,
– kan lang mee of op verschillende plekken gebruikt worden,
– is natuurvriendelijk in onderhoud,
– wordt niet weggegooid maar krijgt een tweede bestemming,
– heeft onderdelen zoals zittingen en rugleuningen die je opnieuw kunt gebruiken,
– maken effectief gebruik van de ruimte.

Stop met het verwarmen van buitenlucht op het terras
Als de temperatuur beneden zomerse waarde is, hoeft dit niet te betekenen dat je terrasomzet daalt. Gebruik het terras als trekpleister en verleng het terrasseizoen met een doordacht plan en slimme producten. Gasten zien het terras namelijk nog voordat ze door je ramen kunnen kijken hoe gezellig het binnen is. Ook op de koudere dagen kan een terras uitnodigend zijn om plaats te nemen. Een overkapping is een flinke investering, je kunt daarom ook denken aan parasols gecombineerd met windschermen. Het verwarmen van je terras is allesbehalve duurzaam en kan daarbij al snel in de papieren lopen. Maak desnoods gebruik van vuurkorven, dat scheelt een hoop CO2uitstoot. Of leg dekens op de stoelen en gebruik verwarmde terraskussens. Deze kunnen terraswarmers op gas of elektriciteit volledig vervangen.

Denk groot, maak kleine stappen
Sta eens stil bij waar de gast behoefte aan heeft, nu, maar ook in de toekomst. Met de toenemende concurrentie is het des te relevanter onderscheidend te zijn. Hoe creëer je de juiste sfeer en comfort voor je bestaande maar ook potentiële klanten? En hoe is je inrichting duurzaam en circulair? Hierbij is het advies om groot te denken, maar het vooral klein in te vullen. Beter een klein concreet circulair resultaat dan alleen een mooi groot idee.

Doe dit door je elk jaar een concreet doel te stellen, zoals bijvoorbeeld:
– een onderdeel of product volledig in de circulaire keten op te nemen,
– een circulaire maatregel invoeren, zoals menukaarten op gerecycled papier drukken,
– een accessoire volledig duurzaam maken, zoals lege flessen hergebruiken als vaasjes,
– een samenwerking aangaan met een ketenpartner waarbij bijvoorbeeld samen gebruik kan worden gemaakt van 1 product of ruimte.

Stel daarbij iemand aan die verantwoordelijk is voor de uitvoering van een circulair en duurzaam beleid.

Het is steeds gebruikelijker om verschillende stijlen, materialen en kleuren bij de inrichting te gebruiken. Dit is handig bij een circulaire inrichting. Om dit als een harmonieus geheel te houden is niet eenvoudig. Zoek eventueel hulp voor het bedenken en ontwikkelen van een inrichting dat past binnen een duurzame samenleving en een circulaire economie. Laat je bijvoorbeeld adviseren door professionals zoals de projectinrichters van Homint.

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.