Partnerbericht

Project Hermes

Pierre-Yves Cousteau, de jongste zoon van de beroemde duiker en ondekkingsreiziger Jacques-Yves Cousteau, is op een crowdfunding campagne gestart via het platform Oneplanetcrowd. Zijn wereldwijde beweging van duikers Cousteau Divers gaat met Project Hermes de temperatuur van de oceaan meten. Letterlijk.

Waarom is het nodig dat de temperatuur van de oceaan gemeten wordt?

Zeventig procent van onze planeet is één aaneengesloten oceaan. Hij brengt de helft van de zuurstof voort die wij inademen, en voedt meer dan één miljard mensen.

Vandaag is de oceaan in gevaar doordat hij in een alarmerende omvang biodiversiteit aan het verliezen is. Dit is te wijten aan milieuvervuiling, overbevissing en klimaatverandering. De temperaturen van de oceaan beïnvloeden in hoge mate het klimaat, het weer, de visvoorraad en de vogelpopulatie van onze planeet.

Maak het mogelijk met crowdfunding.

Via crowdfunding wil Cousteau Divers temperatuurloggers en universele duikcomputer-adapters aanschaffen en die verspreiden in 50 Cousteau Duikcentra wereldwijd. De crowdfundingfondsen zullen ook site-stations financieren in alle duikcentra en een server om alle data die door de duikers in verschillende landen worden verzameld op te slaan.

De Nederlandse campagne via Oneplanetcrowd maakt onderdeel uit van een groter geheel om zo gezamenlijk 50 Cousteau Duikcentra wereldwijd te voorzien van temperatuurloggers, waarvan er 15 door de Nederlandse crowdfundingcampagne worden gefinancierd. De rest (35 loggers) wordt internationaal gecrowdfund via het platform Indiegogo. 

Pierre-Yves Cousteauis erg enthousiast over de crowdfundingcampagne: 'De oceaantemperaturen nemen gestaag toe. Toch is ons begrip van hoe ze variëren op de schaal van ecosystemen, vrijwel onbekend in de wetenschap. Via de kracht van wetenschap van de burgers en crowdsourcing kunnen deze lacune opvullen. Daarvoor hebben wij fondsen nodig en daarom is Cousteau Divers deze unieke campagne opgestart. Ik heb een speciale band met Nederland, waar ik in 2009 een heel jaar voor het European Space Research and Technology Centre in Katwijk heb gewerkt. ESTEC is het technologisch centrum van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

'Nederland is een van de landen waar klimaatverandering een nationale veiligheidsissue is en hoog op de agenda moet staan. Bovendien hebben de Nederlanders altijd een bijzondere band gehad met de zee, en uiteraard ook met de oceaan. Mijn vader heeft ooit gezegd: "Weten, liefhebben, beschermen" ("To know, to love, to protect"). Dat is waar ons revolutionaire project in essentie om draait en ik roep daarom iedereen op om de oceaan beter te leren kennen, lief te hebben en te beschermen.'

Doe je mee? Doneren doe je hier en kan al vanaf €5. Je krijgt ook een leuk bedankje voor je bijdrage. 

Over Cousteau Divers
Cousteau Divers is een wereldwijde beweging van duikers om te conserveren wat wij liefhebben. Het is een wetenschapsplatform van burgerduikers (vrije en scuba-duikers) die zich hebben verenigd om de oceaan te bestuderen en te beschermen. Cousteau Divers bestaat uit een team van een dozijn enthousiaste mensen, van luchtvaartingenieurs en grafische ontwerpers tot oceanografen en ontwikkelaars, die hun kennis en kunde leveren aan Project Hermes. Elk duikcentrum, in Nederland of waar dan ook ter wereld, kan zich aansluiten. Lidmaatschap is gratis. Cousteau Divers en Duikcentra zijn waarnemers en waarnemingsposten van zeeleven wereldwijd. Cousteau Divers is een non-profit, open-source stichting en hebben hun hoofdkantoor in Parijs. De Cousteau Divers beweging startte zes jaar geleden met als doel een immuunsysteem voor de oceaan te creëren, op zoek als ze was naar een beter begrip en een betere bescherming ervan. Kijk op Cousteau Divers Science en Cousteau Divers Multimedia om te weten te komen wat wij tot nu toe gedaan hebben. Cousteau Divers heeft duizenden beelden verzameld van zeeleven in de gehele wereld, alsmede een sterke wereldwijde online community opgebouwd. 

Over Project Hermes
Project Hermes  is op wereldschaal de eerste poging om oceaantemperaturen te meten op de schaal van ecosystemen. Sinds augustus 2015 staat Cousteau Divers aan de wieg van dit unieke project. Gebruikmakend van satellietbeelden betreffende de temperatuur van de zeeoppervlakte, duikcomputers en de medewerking van non-profit, open-source software en database, kan Project Hermes vrijwel real-time temperaturen leveren, in de diepte van de oceaan wereldwijd. Cousteau Divers produceert hierdoor een nieuwe bron van wetenschappelijke data, namelijk real-time temperaturen in de diepte van de oceaan. Voor het Project Hermes werkt Cousteau Divers nauw samen met de Global Change Institute at the University of Queensland (GCIQ), een Australisch onderzoeksorganisatie van wereldklasse die zich wijdt aan het oplossen van de mysteriën van de oceaan, het Amerikaanse NOAA's Coral Reef Watch (National Oceanic and Atmospheric Administration), ruimtevaartorganisaties (zoals ESA, European Space Agency) en wetenschappelijke organisaties.

Over Pierre-Yves Cousteau
Pierre-Yves Cousteau (1982) is de oprichter en Chief Aquatic Officer van Cousteau Divers en initiatiefnemer van Project Hermes. Hij is de jongste zoon van Jacques-Yves Cousteau (1910-1997), de beroemde Franse duiker, marineofficier, ontdekkingsreiziger, zeelfilmer en onderzoeker. Pierre-Yves werkt momenteel voor International Union for the Conservation of Nature (IUCN) in Gland, Zwitserland, een internationaal instituut voor natuur en natuurlijke hulpbronnen. Het IUCN is de oudste en grootste internationale milieuorganisatie ter wereld en heeft ook een Nederlands Comité dat in Amsterdam is gevestigd. Zijn start-up Turbosail uit Frankrijk was een van de vijf finalisten van de Postcode Lottery Green Challenge 2014.

Steun dit project door hier te doneren.