Partnerbericht

Profiteren in de portomonee dankzij een zuinige wasmachine

Het gaat niet goed met ons milieu, dat is geen geheim. Dit heeft als gevolg dat we ons steeds bewuster moeten worden welke impact ons handelen hierop heeft. Er zijn verschillende eenvoudige manieren om toch een steentje bij te dragen aan een beter milieu. De term duurzaamheid keert dagelijks terug. Een van de manieren om bij te dragen aan duurzaam leven en daarmee een beter milieu, is door te wassen met een duurzame wasmachine. BCC geeft advies over waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe wasmachine.

Duurzame wasmachine is op termijn goedkoper

Door duurzame technologie in een wasmachine toe te passen, zorg je ervoor dat er minder stroom, water en wasmiddel wordt gebruikt. Je was is als extra bijkomstigheid vaak ook nog eens sneller klaar. Een wasmachine die beschikt over duurzame technologie is wellicht wat duurder dan een eenvoudiger model, maar verkijk je hier vooral niet op! Doordat er minder water, stroom en wasmiddel wordt verbruikt, bespaar je juist met deze duurzame technologie. Zo’n duurdere duurzame wasmachine verdient zichzelf binnen de kortste keren terug!

 

Eco standen

Het grootste deel van het energieverbruik van een wasmachine gaat zitten in het verwarmen van het water. Door op een lagere temperatuur te wassen, kun je hier aanzienlijk op besparen. Veel wasmachines beschikken over een ecostand. De ecostand wast je kleding schoon op een lagere temperatuur. Je kunt met de ecostand je gewone programma kiezen, met bijbehorende temperatuur. Schakel je vervolgens de ecostand in, dan zal deze automatisch op een lagere temperatuur wassen. Je was wordt er zeker niet minder schoon van. Een was op ecostand draaien, neemt namelijk meer tijd in beslag vanwege de lagere temperatuur waarop gewassen wordt. Dit is dan de consessie die je moet doen als je toch een lager energieverbruik wilt bewerkstelligen. Hierdoor heeft het wasmiddel meer tijd om op de vlek in te werken en de was misschien nog wel beter schoon te krijgen dan zonder ecostand. Het enige is dat je door de langere duur van het programma iets meer geduld moet hebben tot de was klaar is.

 

Energieklasse

Bij huishoudelijke apparaten wordt de mate van energieverbruik weergegeven door het zogeheten energielabel of energieklasse. Bij wasmachines wordt het meest zuinige model met A+++ beloond. De minst zuinige machines beschikken over een B energielabel. Zelfs binnen het al zuinige energielabel A+++ is er verschil onderling in de zuinigheid van de wasmachines. Hoe werkt dat en waar kan je op letten?

Een model kan wel tot 65% minder energie gebruiken dan model twee dat ook over een energielabel A+++ beschikt. Daarom zal een dergelijke wasmachine achter het A+++ label een -65% vermeld hebben staan. En op dezelfde manier kun je ook een label met A+++-50% vinden. Dit kun je meenemen tijdens je online zoektocht. Zo kun je bij de wasmachines op de website van BCC bijvoorbeeld een filteroptie vinden waarmee je alle wasmachines kunt vinden in een bepaalde energieklasse. Ook is er een filter waar je koelkasten op verwachte jaarlijkse energiekosten kunt selecteren.

Overigens is het belangrijk je te realiseren dat het energielabel gebaseerd is op het gebruik van de ecostand. Gebruik je deze stand niet, dan zal het verbruik van de wasmachine al met 25% toenemen. Gebruik je een droger? Let dan naast het energielabel ook op het toerental van de wasmachine. Immers, hoe hoger het aantal toeren waarop gecentrifugeerd wordt is, hoe minder nat de was uit de trommel komt. Het gevolg is dat de was minder lang de droger in moet voor het volledig droog is. Bij BCC kun je ook energiezuinige was-droogcombinaties vinden, die ideaal zijn om te besparen op energie én ruimte.