Wat is er mis?

Het nieuwe rapport van SACOM beschrijft de arbeidsomstandigheden in de fabrieken van Foxconn in Shenzhen, Chengdu en Chongqing in China. Foxconn is een van ’s werelds grootste contract manufacturers en produceert voor verschillende merken. Apple is een van Foxconn’s belangrijkste klanten. Bij Foxconn in Chengdu worden volop iPads en iPhones geproduceerd. Het rapport van SACOM wijst op excessieve overuren, onbetaald overwerk, misleidende advertenties, steevaste miscalculatie van lonen, en loonsverhogingen die verkapt gepaard gaan met nog hogere productiviteitseisen.

 

Vorig jaar kwamen er diverse problemen aan het licht bij toeleveranciers van Apple in China.  In 2010 ondernamen 19 Foxconn-werknemers een zelfmoordpoging; 16 brachten het er niet levend van af. In oktober 2010 liepen meer dan 137 Wintek-werknemers vergiftigingen op door werkzaamheden met n-hexaan, een uiterst giftig oplosmiddel. Wintek maakt touch screens voor iPads en iPhones. In hun pogingen om redelijke compensatie te verkrijgen schreven de getroffen werknemers ook Apple aan. Tot dus ver heeft Apple niet direct willen reageren op deze verzoeken om hulp.

 

"Goedkope arbeid van Chinese werknemers speelt een belangrijke rol bij het succes van Apple", zegt Debby Chan, auteur van het SACOM rapport. "Wij willen dat er geluisterd wordt naar werknemers. Zij verdienen ook een eerlijk stuk van de Apple."

 

Leontien Aarnoudse van makeITfair vult aan: "Terwijl Apple in het eerste kwartaal van dit jaar een netto winst boekte van 5.99 miljard US dollar, draaien werknemers die de producten in elkaar zetten excessieve overuren en voor een loon waar ze nauwelijks van rond kunnen komen."

Wat kan Apple doen?

Om de arbeidsomstandigheden bij deze, en andere, toeleveranciers te verbeteren, kan Apple zijn inkooppraktijken verbeteren door eerlijke prijzen te betalen en realistische levertijden toe te passen. Het moet afgelopen zijn met excessieve, onwettige overuren. Werknemers verdienen een leefbaar loon. Apple moet de dialoog aangaan met lokale en internationale arbeidsrechtenorganisaties om arbeidsomstandigheden bij producenten als Foxconn en Wintek te verbeteren.

 

De actiedag

Als mondiale marktleider op het vlak van innovatie en design, dreigt Apple de boot te missen als het gaat om eerlijk geproduceerde elektronica. makeITfair en GoodElectronics hopen Apple wakker te schudden en vragen Apple het voortouw te nemen bij de productie van om verantwoorde en duurzame elektronicaproducten.

 

In Utrecht organiseren Stoere Vrouwen onder leiding van Ambassadrice Miss Gerry een ludieke actie waarbij mensen een eerlijke Apple kunnen winnen. In Amsterdam delen organisaties Fairfood International en Rankabrand eerlijk gemaakte appeltaart uit onder voorbijgangers en Apple-klanten.Ook Christen-unie jongeren PersepectieF organiseren een digitale actie. Consumenten die hun stem willen laten horen, kunnen in de Apple winkels in Utrecht en Amsterdam een kaartje achterlaten met hun verzoek om eerlijke geproduceerde Apple producten, of via Twitter, Facebook of de website een bericht sturen naar Apple.  

Praktisch

 

Download het SACOM rapport: http://makeitfair.org/the-facts/reports/foxconn-and-apple-fail-to-fulfill-promises.pdf

 

Voor interviews, foto’s of filmen kunt u contact opnemen met:

Leontien Aarnoudse – makeITfair: L.Aarnoudse@somo.nl , T: +31 (0)20 6391291 – M: +31 (0)6 24659192.

Pauline Overeem – GoodElectronics – p.overeem@goodelectronics.org  T: T: +31 (0)20 6391291 – M + 31 (0)6 41344385

 

Meer informatie:

Campagne eisen 

Verslag van campagne-onderzoek in China (Engels)

Internationale media aandacht

FAQ’s

 

Ook in het buitenland vinden diverse acties plaats, waaronder Berlijn (Duitsland), Budapest (Hongarije), Dresden (Duitsland), Kopenhagen (Denemarken), Hamburg (Duitsland), Helsinki (Finland), Lausanne (Zwitserland), Oldenburg (Duitsland), Stockholm (Zweden), Tampere (Finland) Uppsala (Zweden) en in Guadalajara (Mexico), Hong Kong (HK) en Taipei (Taiwan).

 

makeITfair is een Europees project dat zich inzet om de productieketen van consumentenelektronica eerlijker en groener te maken. makeITfair wil (jonge) consumenten bewust maken van de mensenrechtenschendingen, slechte arbeidsomstandigheden en milieuproblemen in de elektronicassector. Elektronicabedrijven dienen hun verantwoordelijkheid te nemen voor de misstanden in hun productieketen. www.makeitfair.org  

 

GoodElectronics is een internationaal netwerk van maatschappelijke organisaties die werken aan arbeidsomstandigheden en milieunormen binnen de elektronica sector. www.goodelectronics.org  

 

GoodElectronics en makeITfair worden gehost door Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). www.somo.nl  

somo

SOMO

SOMO is een onafhankelijke not-for-profit onderzoeks- en netwerkorganisatie. SOMO richt zich op duurzame ontwikkeling, zowel sociaal, …
Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO)
KNSM-laan 17

1019 LA, Amsterdam

Nederland
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer