Partnerbericht

Plan Nederland wil internationaal Kinderrechtenstrafhof

Als in Nederland een kind wordt gekidnapt, beheerst dat het nieuws en worden Kamervragen gesteld. Over de 250 miljoen kinderen wereldwijd die jaarlijks slachtoffer zijn van kinderhandel, misbruik of moord voor hun organen, zwijgt de wereld. Plan Nederland vindt dit onacceptabel. 19 jaar na de ondertekening van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind is het hoog tijd dat schendingen van de rechten van kinderen worden bestraft.

 

Pilot in Kenia

In samenwerking met andere (internationale) kinderrechtenorganisaties, kinderrechters en advocaten wil Plan Nederland eerst internationaal draagvlak creëren. Het uiteindelijke doel is grove kinderrechtenschendingen via het internationale Strafhof in Den Haag aan te pakken. Geweld tegen kinderen vindt immers op zo grote schaal plaats en vraagt zoveel slachtoffers, dat het gerechtvaardigd is te spreken van misdaden tegen de menselijkheid.

 

In Kenia starten Plan Nederland en partners als pilot een eerste kinderrechtentribunaal, in samenwerking met de Keniaanse NGO Children Legal Action Network. Chavangi Tom, directeur van deze organisatie, en Jaap Doek, voormalig voorzitter van het VN-Comité voor de Rechten van het Kind geven de aftrap van het debat op vrijdag 21 november.