Partnerbericht

Plan blijft in Darfur

In drie vluchtelingenkampen en in de stad El Fasher in het noorden van Darfur zullen vanaf 1 januari 2007 door Plan projecten worden uitgevoerd op de gebieden gezondheid en onderwijs. Zo worden noodscholen gebouwd, onderwijzers opgeleid, kinderen begeleid in het verwerken van traumatische ervaringen, vluchtelingen ingeënt tegen malaria en waterpompen en latrines aangelegd. Zo'n dertig duizend kinderen en negentig duizend volwassenen zullen profiteren van de hulp van Plan.

 

De afgelopen drie jaar zijn door de burgeroorlog in de noordelijke Darfur regio, een gebied  zo groot als Frankrijk, meer dan 2 miljoen mensen op de vlucht geslagen en zijn meer dan 200 duizend mensen omgekomen. In mei 2005 heeft de regering een vredesovereenkomst gesloten met sommige van de strijdende partijen. De veiligheidssituatie in Darfur is de laatste maanden echter verslechterd, niet alleen op het platteland maar ook binnen en buiten de in totaal 125 vluchtelingenkampen.


Plan in Darfur

Plan voert sinds 1976 kindgerichte hulpprogramma's uit in diverse regio's van Sudan. Sinds 2005 is Plan ook actief in Darfur. In het licht van de huidige humanitaire crisis en de vele hulporganisaties die Darfur verlaten, omdat de situatie te onveilig wordt, wil Plan de kinderen juist nu niet in de steek laten en breidt daarom het programma uit. Belangrijk is daarbij de kinderen van Darfur weer structuur te bieden in een onzekere en vaak onveilige situatie.

Op grond van een uitvoerige veiligheidsanalyse en een haalbaarheidsonderzoek heeft Plan het vertrouwen in Darfur te kunnen werken, mede dankzij Plan's jarenlange ervaring met het uitvoeren van kindgerichte hulpprogramma's in conflictgebieden, het grote vertrouwen in Plan van de mensen in Darfur, de zeer ervaren en speciaal opgeleide Planmedewerkers en de werkzame verstandhouding met de Sudanese overheid.

 

Tjipke Bergsma, directeur fondsenwerving van Plan Nederland: "Plan denkt minstens 4 miljoen euro nodig te hebben voor het hulpprogramma in Darfur en is op internationale schaal met fondsenwerven begonnen. Plan Nederland stelt direct €0,5 miljoen euro ter beschikking en roept iedereen op ook te helpen."

 

HELP PLAN DE KINDEREN IN DARFUR TE BLIJVEN HELPEN.
GIRO 8800 tnv Darfur.

http://www.plannederland.nl/