Partnerbericht

PEN-awards: morele steun voor schrijvers

De winnaars van de Novib-PEN-Awards zijn:

Mehrangiz Kar
Geboren in Iran in 1947. Zij is schrijfster, mensenrechtenadvocaat en redacteur van het nu verboden literaire tijdschrift ‘Zan’. Zij werd op 29 April 2000 gearresteerd en beschuldigd van ‘handelingen gericht tegen de nationale veiligheid’. Dit vanwege haar deelname aan een conferentie in Berlijn waar de politieke en sociale hervormingen in Iran ter discussie werden gesteld. Zij werd op borgtocht vrijgelaten.

San San Nwe
Geboren in Myanmar (Birma) in 1945. Zij is schrijfster en journaliste. Op 5 augustus 1994 werd zij gearresteerd en veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Zij werd onder meer veroordeeld voor ‘het verspreiden van voor de staat schadelijke informatie’. Zij zit gevangen in een cel van tien vierkante meter zonder sanitair. Haar gezondheid is slecht, zij lijdt aan artritische reuma die vanaf 1998 het begin van verlammingsverschijnselen heeft veroorzaakt.

Nizar Nayyuf
Geboren in Syrië in 1955. Hij is schrijver, socioloog en mensenrechtenactivist. In 1992 werd hij gearresteerd voor het ‘verspreiden van valse informatie’ en veroordeeld tot tien jaar dwangarbeid. Hij is met zestien anderen berecht voor de publicatie van een pamflet van het verboden Committee for the Defence of Democratic Freedoms and Human Rights . Zij gingen in op schendingen van de mensenrechten tijdens de verkiezingen van december 1991. Nayyufs bekentenis werd door marteling verkregen. Zijn gezondheidstoestand is slecht.

Bron: Novib, november 2001

De Novib website
De PEN-site