Partnerbericht

PBI bezorgd over mensenrechten in Guatemala

 In de ochtend van 18 augustus 2006 werd Darmen Sagastume vermoord toen ze de deur van haar huis opende. Carmen was de vrouw van Adolfo Lobos Torres, financieel secretaris van de organisatie CONAPAMG, Nationaal Coördinerend Orgaan voor inwoners van Gemarginaliseerde gebieden. De organisatie werkt aan vraagstukken ten aanzien van behuizing, sociale infrastructuur en het legaliseren van bezette grond. In 2004 is Peace Brigades International op verzoek van hen begonnen met het begeleiden van leden van deze organisatie.

Sinds de dag van de moord is het aantal uren beschermende begeleiding aan CONAPAMG tijdens werk en tijdens het proces volgend op de brute moord verhoogd. PBI heeft bovendien in diverse ontmoetingen met autoriteiten grote bezorgdheid geuit. In de afgelopen weken zijn de dreigingen verder toegenomen door gewapende mannen aan het adres van de coördinator van de organisatie, Roly Escobar Ochoa.
 
Deze mensenrechtenschendingen zijn tevens een grove schending van de vredesakkoorden die tien jaar geleden na 36 jaar burgeroorlog werden getekend. PBI Guatemala wil aandacht vragen voor deze situatie en vraagt de internationale gemeenschap in actie te komen.
 
Via de website www.peacebrigades.nl kunt u uw steentje bijdragen. Geef u op voor het steunnetwerk en help aandacht vragen voor de situatie van mensenrechten in de PBI projectlanden.