Partnerbericht

Past dit bedrijf bij mij: sollicitatievragen over duurzaamheid

Op zoek naar een andere baan? Je zoektocht begint met het vinden van een passende vacature, daarna kun je aan de slag met een cv generator waarmee een cv maken in drie stappen is gedaan en nadat je een sollicitatiebrief hebt opgesteld, is het tijd om daadwerkelijk te solliciteren. Maar hoe weet je nou of dat bedrijf dat je zo leuk lijkt ook daadwerkelijk past bij jouw normen en waarden? Door de juiste vragen te stellen tijdens je sollicitatiegesprek.

Weten wat je wilt

Jij en het bedrijf waar je aangenomen wilt worden, moeten een duurzame match zijn. Je wilt voorkomen dat je op den duur met tegenzin naar je werkt komt. Aangezien je er een groot deel van je tijd doorbrengt, is het essentieel dat niet alleen jij bij het bedrijf past maar andersom net zo. Eerst zoek je uit wat je wilt. Werken bij een klein, middelgroot of groot bedrijf? Of juist bij een multinational? Maak voor jezelf helder welk soort werkgever bij je past. Hoe commercieel moet de werkgever zijn? Werk je graag vanuit overtuiging of principe bijvoorbeeld bij een non-profit organisatie? Of juist een procesgerichte werkgever zoals de overheid. De branche waarin het bedrijf actief is, is ook een belangrijke factor in je zoektocht naar de ultieme functie én werkgever.

Je cv en sollicitatiebrief

Als je voor jezelf duidelijk hebt wat je wilt, wordt je zoektocht naar een nieuwe baan een stuk eenvoudiger. Zodra je een leuke vacature hebt gevonden, ga je solliciteren. Verwerk zowel in je curriculum vitae als in je sollicitatiebrief waarom je graag bij dat ene bedrijf wilt werken.

Is duurzaamheid jouw drijfveer? Ga in je persoonlijk profiel op je cv hierop in door bijvoorbeeld te benoemen dat je je in je verdere loopbaan wilt richten op duurzaamheid en je gedrevenheid wilt inzetten voor een betere wereld. Solliciteer je bij een bedrijf dat duurzaam ondernemen hoog in het vaandel heeft staan? Laat dan in je motivatiebrief zien dat je je hebt ingelezen en vermeld op welke manier jij affiniteit hebt met dit onderwerp.

Stel vragen over duurzaamheid

Duurzaamheid gaat verder dan de producten of diensten die een bedrijf aanbiedt. Hecht jij waarde aan hoe je werkgever met zijn personeel omgaat, hoe ze kunnen worden opgeleid om duurzaam te werken en of er wordt bijgedragen aan gedragsverandering op de werkvloer? Dan is het sollicitatiegesprek het uitgelezen moment om erachter te komen of de duurzame koers van een bedrijf past bij jouw principes. Tijdens je sollicitatiegesprek kun je de volgende vragen stellen:

  • Hoe zou je de bedrijfscultuur omschrijven?
  • Wat versta je onder een gezond werkklimaat en een gezonde levenswijze?
  • Op welke manier leveren jullie een bijdrage aan duurzaam, maatschappelijk verantwoord ondernemen?
  • In hoeverre schenken jullie aandacht aan het duurzaam opleiden van personeel?
  • Wat zijn de normen en waarden die jullie uitdragen?

Door de juiste vragen te stellen tijdens je sollicitatiegesprek kun je voor jezelf een goede afweging maken of je het ziet zitten om voor dat bedrijf te gaan werken.