'Door deze verkiezingsuitslag spreekt de Pakistaanse bevolking zich uit voor democratie, vrede, recht en orde.' De All Pakistan Trade Union Committee APTUC roept de winnende partijleiders Asif Zardari, Nawaz Sharif en ook Asfandyar Wali op, om nu snel samen aan de slag te gaan.

Herstel van recht en vrijheid media
De problemen zijn groot: terrorisme, rechteloosheid, inflatie en corruptie. De APTUC roept de partijen op te beginnen met het ongedaan maken van het ontslag van rechters, de onafhankelijkheid van de rechtspraak en de media te herstellen en de grondwet te respecteren.

Prijsstijgingen en werkloosheid
De vakbonden die aangesloten zijn bij de APTUC maken zich vooral zorgen om de stijging van de prijzen van eerste levensbehoeften. Bovendien komen er veel werknemers op straat te staan doordat bedrijven hun deuren moeten sluiten omdat het economisch zo slecht gaat. De APTUC roept daarom de winnende partijen op zo snel mogelijk prioriteit te geven aan economische stabiliteit. Immers, rust en stabiliteit zijn de belangrijkste voorwaarden voor economische en sociale ontwikkeling.

Bonden willen snel dialoog
De APTUC en de aangesloten bonden willen zo snel mogelijk de dialoog starten. Want het is slecht gesteld met de situatie van werkenden en hun rechten: Hoewel Pakistan alle fundamentele arbeidsnormen geratificeerd heeft, hebben die onder Musharraf geen enkele invulling gekregen:

  • Kinderarbeid is een groot probleem.
  • Vrouwen worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt.
  • In de bankensector en in het onderwijs en veel andere sectoren is er geen recht op cao onderhandelingen en zijn vakbondsorganisaties verboden.

Ook op dat vlak ligt er een grote uitdaging voor de nieuwe regering.

De APTUC is een partner van CNV Internationaal.

Meer over fundamentele arbeidsnormen

CNV Internationaal
Meer over fundamentele arbeidsnormen

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer