Den Haag, 17 november 2006Zaterdag 18 november is hij weer in ons land, Sinterklaas! Nieuw is dat er dit jaar een Groene Hulp-sinterklaas meekomt die de echte Sinterklaas helpt met het uitzoeken van eerlijke cadeautjes. De Groene Sint is overal te zien, zowel op tv als in winkelcentra. En maandag 20 november ontmoet hij minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking om haar een eerlijk cadeautje aan te bieden.

Als consument kun je kiezen voor een betere wereld. Door een eerlijke prijs te betalen voor producten uit ontwikkelingslanden, of door geen producten te kopen die onder slechte arbeidsomstandigheden worden gemaakt of waar tropische bossen voor worden gekapt. Oxfam Novib spreekt al jaren bedrijven en overheden aan op eerlijke productiemethoden en eerlijke handel van die producten. Nu gaat de organisatie ook consumenten actief benaderen om te helpen in de strijd tegen armoede. Oxfam Novib vraagt ze om dit jaar ook eerlijke cadeautjes aan te schaffen voor Sinterklaas. Dat werkt, want hoe groter de vraag naar eerlijke producten, hoe groter de druk op de producenten om meer eerlijke producten te maken. Zo kunnen we gezamenlijk optreden tegen oneerlijke handel.

Als er wereldwijd 1% meer eerlijke producten gekocht zouden worden zou dat bijvoorbeeld Afrika zo'n 70 miljard dollar extra kunnen opleveren, ruim meer dan het continent nu aan ontwikkelingsgelden ontvangt.

Armoedebestrijding en Sinterklaas vieren gaan prima samen. Die boodschap gaat Oxfam Novib uitdragen op een aantal manieren: via een commercial met Dolf Jansen en de Groene Sint, op de buis vanaf 18 november. Ook hangen en posters en abri's in het hele land. En de consument kan de Groene Sint ook in levende lijve ontmoeten, zie het lijstje hieronder:

  • Maandag 20 november: 16.30 uur gemeentehuis Rhenen: Groene Sint ontmoet minister Van Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne, Nieuwe Veenendaalseweg 75, Rhenen
  • Margriet Winterfair, Jaarbeurs Utrecht. De Groene Sint is aanwezig op zaterdag 18 november van 14.00-16.00 uur en zondag 19 t/m dinsdag 21 november van12.00-14.00 uur
  • In verschillende winkelcentra in Nederland komt Sint langs. Voor de up-to-date-planning: bel onderstaand nummer

Oxfam Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.

Oxfam Novib-logo

Oxfam Novib

Oxfam is a global movement of people working together to end the injustice of poverty. This means that we tackle the inequality that keeps …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer