Partnerbericht

Oxfam Novib en Amnesty schieten foto’s van Pinkpopbezoekers

Oxfam Novib, Amnesty International, Jan Smeets, Buro Pinkpop en diverse artiesten, waaronder BlØf, Claudia de Breij en Giel Beelen, werken dit jaar samen om de Control Arms campagne onder de aandacht van het festivalpubliek te brengen. Tijdens het popfestival zullen medewerkers van Amnesty International, Oxfam Novib en Pinkpop de bezoekers op de foto zetten. De foto's worden ge-upload op www.controlarms.nl. Met deze foto's willen de organisaties bijdragen aan het Million Faces project, de grootste internationale online fotopetitie die regeringsleiders oproept een internationaal wapenhandelsverdrag te sluiten. Dit verdrag moet de wapenhandel via internationale afspraken aan banden leggen.

Actie op Pinkpop

Een aantal bands en artiesten zullen de actie ondersteunen en aan het publiek vragen om op de foto te gaan voor een internationaal wapenhandelsverdrag.

Ook wordt de indrukwekkende film 'Lord of War' met Nicolas Cage vertoond. Een film over een gewetensloze wapenhandelaar die zich bewust wordt van de ellende die zijn wapens aanrichten.

Deze wordt voorafgegaan door de korte clip 'teleshop', een hilarische persiflage op tellsell commercials. In de commercial worden kalashnikovs te koop aangeboden.

Bij de openluchtbioscoop zal in een boksring een theateract worden opgevoerd en wordt aan jongeren gevraagd om in de boksring op de foto te gaan. Ook kunnen festivalbezoekers op de foto bij de Oxfam Novib tent en de Amnesty actiecontainer. Amnesty verkoopt, net als voorgaande jaren, de beroemde roze Pinkpoppetjes bij de actiecontainer. Bij de Oxfam Novib tent worden activiteiten aangeboden onder de slogan 'schiet je foto tegen wapengeweld'. Zo kunnen bezoekers in de tent foto's laten maken in een pasfotohok of met een schilderijlijst. Een karikatuurtekenaar maakt portretten. Thuisblijvers kunnen de actie ondersteunen door hun foto te uploaden op www.controlarms.nl of hun foto en achternaam te mms-en naar 06-42386060.

Illegale wapenhandel

Jaarlijks worden er ruim acht miljoen kleine wapens geproduceerd. Iedere minuut sterft er iemand als gevolg van het misbruik van wapens. In zeer veel landen is de illegale wapenhandel de voornaamste bron van wapenbezit. Ondanks het enorme leed dat wapens aanrichten bestaat er nog geen bindende internationale wetgeving die de export van wapens reguleert. Zodoende vallen wapens nog altijd in verkeerde handen.

Million Faces

Sinds 2003 pleiten Oxfam Novib, Amnesty en IANSA (International Action Network on Small Arms) voor een internationaal en juridisch bindend wapenhandelsverdrag: het Arms Trade Treaty. In Nederland doen ook Unicef en Pax Christi mee. Het verdrag moet legale wapenhandel reguleren en illegale wapenhandel onmogelijk maken. Omdat de wapenhandel een miljardenbusiness is, hebben weinig staten zin om deze handel aan banden te leggen. Publieke steun is dan ook onmisbaar voor de realisatie van het verdrag. Daarom is deze massale en bijzondere publieksactie opgezet: het Million Faces project.

Nederlandse regering en VN

Door middel van de foto's en zelfportretten op www.controlarms.org zullen uiteindelijk één miljoen burgers de wereldleiders oproepen in 2006 een internationaal Wapenhandelsverdrag aan te nemen. De foto's van de Nederlandse burgers worden ovb op 14 juni aangeboden aan de Nederlandse regering. De Million Faces worden op 26 juni 2006 tijdens een VN-conferentie over kleine wapens aan Kofi Annan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, aangeboden.

Al 960.000 mensen hebben de actie inmiddels ondersteund, waaronder acteurs, sporthelden en politici, door hun gezicht op de website te zetten.