Partnerbericht

Organisaties hijsen bijna 1.000 vlaggen voor Sustainable Development Goals

  • 25 september zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN 5 jaar van kracht.
  • Overal in het land en bij onze ambassades zijn vrijdag 850 kleurrijke SDG-vlaggen te zien.
  • Op de SDG Action Day hebben 700 deelnemers het over welke transities we nodig hebben.
Vrijdag 25 september 2020 precies vijf jaar geleden werden bij de Verenigde Naties in New York de Sustainable Development Goals (SDG’s) aangenomen door de 193 landen. De zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen kwamen er om van de wereld een betere plek te maken in 2030. “Een to-do lijst voor mensen en de planeet”, noemde VN-voorzitter Ban Ki-moon ze destijds.

De afgelopen vijf jaar zijn mooie resultaten geboekt, maar tegelijkertijd moet er de komende tien jaar nog enorm veel gebeuren. Nederland scoort goed op ‘innovatie’ en het ‘bestrijden van ongelijkheid’, maar loopt achter als het gaat over SDG’s als ‘biodiversiteit’, ‘klimaatactie’ en ‘gendergelijkheid’.

Daarom zet SDG Nederland – de beweging van iedereen die in Nederland bijdraagt aan de doelen – de SDG’s vrijdag centraal. Samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Global Compact Network Netherlands en het Ministerie van Buitenlandse Zaken lanceren we een grootschalige vlaggenactie.

Maatschappelijke organisaties, gemeenten, bedrijven, burgerinitiatieven en scholen hijsen in totaal liefst 850 SDG-vlaggen. Buitenlandse Zaken hangt vlaggen uit bij de onze ambassades en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag hijst zelf de vlag om 9:30u. Deelnemers laten zo zien dat ze klimaatactie, gendergelijkheid en eerlijk werk hoog in het vaandel dragen. Onder de hashtags #samenvoordeSDGs en #togetherfortheSDGs delen ze hun bijdragen.

Op dezelfde dag organiseert SDG Nederland – ditmaal met de Gemeente Amsterdam, het Tropeninstituut (KIT), Pwc, DSGC en Global Compact Netwerk Netherlands – de vijfde editie van de SDG Action Day. Onder de sprekers zijn staatssecretaris Stientje van Veldhoven, ex-DSM-topman Feike Sijbesma, millenial expert Talitha Muuse en VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen.

De rode draad op de deels virtuele actiedag is de aftrap van de Decade of Transformation, een decennium vol transities waarin we ons land in lijn brengen met SDG’s. Deelnemers gaan aan de slag in 38 digitale workshops over zaken als impactmeting, crowdfunding en SDG’s in het onderwijs.

Meer info over de vlaggenactie vindt u hier.
Meer info over de SDG Action Day vindt u hier.

Bent u er graag (digitaal) bij of wilt u graag met één van de sprekers of workshopleiders praten in de context van de Action Day of de vlaggenactie? Neem dan contact op met Samuel Hanegreefs via samuel@sdgnederland.nl of 06 404 22 22 7. Hebt u vragen over de deelname van Buitenlandse Zaken, contacteer dan Annefloor Alting via
annefloor.alting@minbuza.nl of 06 257 185 47.