Partnerbericht

Opnieuw vrouwenrechtenactivisten in Iran opgepakt

De ruim 30 gearresteerde demonstranten zijn bijna allen belangrijke vrouwenrechtenactivisten in Iran, waarvan er velen ook actief zijn als journalist en weblogger. Ook staf van de Hivos-partners NGOTC, Raahi, ICTRC en Taraa zijn opgepakt. Vooralsnog is niet bekend wanneer de overige demonstranten worden vrijgelaten en wat de precieze aanklacht is. De gevangengenomen activisten zijn in hongerstaking gegaan.

De demonstranten in Teheran toonden hun solidariteit met de vrouwenrechtenactivisten, die opgeroepen waren voor het gerechtshof te verschijnen vanwege het organiseren van een eerdere protestdemonstratie op 22 Khordaad 1385 (12 juni 2006). De demonstranten droegen borden met teksten als 'Artikel 27 van de grondwet garandeert het recht op vreedzaam protest', 'Ook wij namen deel aan het vorige vreedzame protest op 22 Khordaad', en 'Gelijke rechten zijn ons duidelijke recht'.

In een email aan het Amnesty International Filmfestival sprak de Iraanse filmmaker Jafar Panahi, de hoofdgast op het festival, zijn bezorgdheid uit over het lot van de opgepakte activisten.

Ook Hivos is bezorgd over de toenemende repressie tegen en intimidatie van mensenrechtenactivisten in Iran en heeft hierover een brief gestuurd naar de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen. Diverse mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International, Reporters Sans Frontières en Human Rights Watch hebben oproepen geplaatst.

Teken hier de petitie ter ondersteuning van de activisten in Iran!