Partnerbericht

Opkomen voor Landrechten in Colombia, een gevaarlijke zaak

In 1996, werd het ACVC, Asociación de Campesinos del Valle de Cimitarra opgericht door boeren in de regio Magdalena Medio. De Vereniging van Boeren organiseerde bijeenkomsten en vreedzame protesten. Ook gingen zij in dialoog met de regering van Andres Pastrana, met name met betrekking tot de rechten van de plattelandsbevolking.

In dezelfde periode, werd er in  rurale gemeenschappen waar veel coca groeide, zoals Putumayo, Cauca, Zuid Bolívar en Guaviare brede protesten geïnitieerd naar aanleiding van de luchtvervuiling, besmetting en andere effecten van illegale coca en papaver producties.

Oscar Duque, een leider in de ACVC, legt uit: "We waren moe van het continue moeten verplaatsen naar andere regio's van het land. Het was uit noodzaak dat we zochten naar de instrumenten die de Cimitarra River Valley zou brengen tot een gebied van co-existentie, vrede en harmonie, een gebied waar we ons konden ontwikkelen en sociale zekerheid kan brengen voor de gehele gemeenschap.

In 1998, nam het ACVC deel aan de ‘Peasant Farmer Exodus to Barrancabermeja’, georganiseerd in reactie op de gedwongen ontheemding veroorzaakt door paramilitaire invallen in Zuid Bolívar en de Cimitarra River Valley. Volgens informatie van de getroffen gemeenschappen, werd deze inval ook gekoppeld aan de belangen van de multinationale ondernemingen in de regio. Na drie maanden van onderhandelingen, heeft de regering ingestemd met een aantal voorstellen, waaronder een participatief proces om een regionaal ontwikkelingsplan te ontwikkelen, een geïntegreerd beschermingsplan voor de bescherming van het leven en de mensenrechten van de burgers in de Magdalena Medio, en sociale investeringen in 25 verschillende gemeenten. De ACVC strijdt nog steeds voor de implementatie van alle afspraken.

Bedreigingen

Sinds de oprichting van de ACVC, worden de leden het slachtoffer van bedreigingen, moorden, willekeurige detenties, ontheemding, gedwongen verdwijning, marteling, het verbranden van hun huizen, en blokkades van voedsel en basisvoorzieningen. Vijf leden zijn gedood, een ander lid overleefde een beschieting tijdens een paramilitaire aanval maar net.

Naast deze agressie, hebben de leden van de ACVC te maken met ongegronde juridische vervolging. In feite zijn alle leden van de ACVC's raad van bestuur onderworpen aan een strafrechtelijke procedure en de helft van hen werden aangehouden. In september 2007 werden 4 ACVC bestuursleden vastgehouden. Het Nationaal Leger en het ministerie van Administratieve Veiligheid (DAS) heeft  een inval in de ACVC's appartement en kantoor in Barrancabermeja gedaan en alle computers en documenten in verband met het werk van de organisatie verwijderd.

De volgende dag heeft de militaire woordvoerder in een verklaring aan de pers aangekondigd dat er 18 extra arrestatiebevelen tegen leden van de ACVC waren uitgegeven. Deze actie werd gezien door leden van de ACVC als een aanslag bedoeld om de vereniging te ontleden en de boeren te zich te organiseren in het terugwinnen van hun rechten.

Yenly Angélica Méndez maakt deel uit van (ACVC) en heeft zich gedurende meer dan tien jaar ingezet voor het bevorderen en beschermen van mensenrechten van Colombiaanse boeren. Ze komt zelf uit een boerengezin en heeft universitair recht gestudeerd en een master in ´rural development' behaald.

Mendez reist momenteel door Europa om het verhaal van ACVC naar buiten te brengen. Ze zal van 27 september t/m 2 oktober in Nederland zijn en spreekt op 29 september op het Human Rights Cafe.

Meer informatie over het Human Rights Cafe is te vinden op onze Facebook pagina en in de agenda van OneWorld.

Meer informatie over ACVC is te vinden op de website van Peace Brigades Colombia.
 

Peace Brigades International

Peace Brigades International (PBI) creëert Space for Peace waardoor mensenrechtenverdedigers zelf op een veilige manier aan een betere toekomst kunnen werken. PBI werkt aan geweldloze conflictoplossing door vrijwilligers te werven, op te leiden en in te zetten als beschermers van mensenrechtenverdedigers. PBI onderscheidt zich van andere mensenrechtenorganisaties omdat zij zowel actief is in het veld als op internationaal niveau waar zij een gedegen gesprekspartner is voor diverse internationale en nationale, gouvernementele en non-gouvernementele organisaties. Momenteel biedt PBI bescherming in Colombia, Honduras, Guatemala, Mexico, Nepal, Indonesië en Kenia. Zie www.peacebrigade.nl.