Het Haarlemse Stationsplein is een regionaal knooppunt van vervoer en ontmoeting. Treinen, bussen, taxi’s, fietsers  arriveren en passeren en voetgangers maken intensief gebruik van  het plein. Het is één van de belangrijkste ontmoetingspunten in de stad. Als stedenband Haarlem-Mutare willen we aan die ontmoeting een internationaal tintje toevoegen. Mutare is een stad in het oostelijke hoogland van Zimbabwe. De stad ligt aan de grens met Mozambique. Sinds 15 jaar bestaat tussen Mutare en Haarlem een stedenband. De stichting stedenband Haarlem-Mutare is opgericht om hieraan vorm en inhoud te geven.

 

In de winter van 2007-2008 hebben de fotografen Michiel de Ruiter (Haarlem) en Charles Borsboom (Delft) in het kader van het TripleP fotoproject gedurende een maand diverse fotografieworkshops gegeven aan zo’n dertig beroepsfotografen uit de provincie Manicaland.

Ontmoetingen op het  Stationspleinlaat  u foto-impressies zien van deze periode in Mutare. Daarnaast worden er foto’s getoond van enkele uitwisselingsprojecten die in Haarlem plaatsvonden.

Fotografie is als kunst wel in Zimbabwe doorgedrongen maar wordt nog niet op grote schaal uitgevoerd. "Het lijkt alsof een slapende vulkaan wacht op het geschikte moment om uit te barsten", aldus Innocent Chikawa, een van de portretfotografen van Mutare.

 

De visie van Mutarese fotografen op hun woonomgeving is interessant voor hun Haarlemse collega’s en het Haarlemse publiek. Juist in deze tijd die zo moeilijk is voor de mensen in Zimbabwe is het goed om ook de kracht van het Zimbabwaanse volk te tonen en te laten

zien dat het organiseren van initiatieven van kunstenaars een versterking blijft van de samenleving. Stedenband Haarlem-Mutare heet u hartelijk welkom bij Ontmoetingen op het  Stationsplein.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer