De wet geldt niet voor bestaande mijnen. De grote vraag is nu of de aanleg van de Crucitas-goudmijn nog gestopt kan worden. Terwijl daar juist de protesten begonnen waren. De mijnbedrijven proberen er nog alles aan te doen om de wet strijdig met de grondwet te laten verklaren.

Het bereiken van dit succes is een lange weg geweest. De vorige regering van president Arias had toestemming gegeven voor een open mijn. Daartegen groeide steeds meer protest op nationaal niveau maar ook van mensen uit de omgeving zelf. Er lopen nog verschillende rechtszaken. Heel belangrijk was een mars van een week vanuit de hoofdstad San José naar de mijn. Jonge leden van vakbondsorganisatiee CMTC hebben meegelopen (partnerorganisatie van CNV Internationaal).

Giftige soep
Dagbouwmijnen zijn extreem schadelijk voor het milieu. Minstens 15.000 bomen uit tropisch regenwoud worden gerooid voor de Crucitas mijn. Deze mijn (bij de grens met Nicaragua) verbruikt  30.000 liter water per uur nodig. Giftige chemicalien, zoals cyanide worden gebruikt voor de goudwinning. De vele regen in Costa Rica verspreidt deze giftige ‘soep’ tot diep in de bodem, en via rivieren tot in de Caribische zee.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer