Partnerbericht

Op pad met mijnenruimers in Laos

Het internationale Clustermunitieverdrag (CCM) uit 2008 heeft als doel om het humanitaire leed dat clustermunitie tijdens, maar ook nog jaren na afloop van conflict veroorzaakt, voor altijd een halt toe te roepen. De CCM verbiedt het gebruik, de productie, de opslag en het vervoer van clustermunitie. Op 1 augustus 2010 werd de CCM bindend internationaal recht voor alle aangesloten landen.  Landen die lid zijn mogen clustermunitie niet alleen nooit meer gebruiken, ze moeten ook de clustermunitie die ze hebben, vernietigen. Ook moeten ze slachtoffers en hun gemeenschappen helpen en onontplofte submunitie ruimen. Het Clustermunitieverdrag werd in 2008 door 94 landen ondertekend. Inmiddels zijn 111 landenaangesloten bij het verdrag, waarvan  75 staten hebben geratificeerd.
Elf CCM landen hebben hun voorraden clustermunitie al volledig vernietigd. Wereldwijd vieren actievoerders vandaag de verjaardag van het verdrag.


Bezoek aan ontmijningsteam Laos
Hoewel de afgelopen jaren veel werk is verzet, moet er nog veel gebeuren om een wereld zonder clustermunitie realiteit te laten worden. Dit werd onlangs weer bevestigd door de berichten dat Syrië vermoedelijk clustermunitie tegen haar burgers heeft ingezet .
Ook in Laos  zijn de gevaren van onontplofte clustermunitie nog steeds een dagelijkse realiteit. Tijdens de Vietnamoorlog werd Laos gebombardeerd met meer dan 270 miljoen clustermunitie, waarvan ongeveer 80 miljoen niet is geëxplodeerd; duizenden vierkante kilometer liggen naar schatting bezaaid met onontplofte clustermunitieresten. Dit maakt Laos het land met de meeste onontplofte clustermunitie ter wereld. IKV Pax Christi liep een dag mee met een ontmijningsteam in Laos en maakte hier een filmpje over.