De vis wordt duur betaald
'Dieuna Diaffé' ('dure vis'), zoals het stuk nu heet, behandelt de problematiek van de vissers in West-Afrika. Met hun kleine, ranke boten gaat zij de zee op.  Daar stappen zij aan boord van grotere schepen. Met die schepen gaan zij ver buitengaats om vervolgens maandenlang te vissen. De leef- en werkomstandigheden zijn zeer zwaar en gevaarlijk.

Weduwe verliest zonen aan de zee
Het theaterstuk gaat over een weduwe die weet dat het werk zwaar is. Haar man liet het leven op zee. Toch is zij gedwongen ook haar zoons te laten werken op zo'n schip. En ook deze zonen verliest de Afrikaanse Kniertje. Het stuk op het strand bij een woonwijk van vissers uitgevoerd.  Dansers en dansende acteurs volgen de trommelaars. Het publiek, voornamelijk vissersfamilies kijkt geamuseerd en geboeid toe. In de loop van de voorstelling stromen wel duizend kijkers toe.

SER voorzitter Rinnooy Kan bij première
Voor de première van deze Senegalese versie van "Op hoop van zegen" op 5 januari was de heer Rinnooy Kan, voorzitter van de Nederlandse SER, uitgenodigd. De voorzitter van het Nederlandse overlegorgaan van overheid, werkgevers en werknemers sprak met de Senegalese vakbondsorganisatie UDTS die ook vissers organiseert.

Theaterstuk brengt partijen bij elkaar
De vissers kampen met ondervoeding, mishandeling, onderling racisme en ziekten. Terwijl enige vorm van verzekeringen of uitkering ontbreekt. In het seminar dat gekoppeld was aan het theaterstuk hebben tussenpersonen, visserij-autoriteiten en vissers met elkaar deze problemen geanalyseerd. Mogelijk oplossingen zijn voorgesteld, die nu verder uitgewerkt worden.

Via vakbondsorganisatie UDTS steunt CNV Internationaal de vissers in Senegal.
Meer informatie over dit bijzondere project is te zien op:
www.durevis.nl

www.cnvinternationaal.nl

www.durevis.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer