Partnerbericht

Op één dag duizenden groene boomspiegels

Op zaterdag 9 oktober was de allereerste editie van het Nationale Boomspiegelfeest. Mensen in heel het land legden tuinen aan in de kale grond rond een boom. Dat is goed voor de biodiversiteit, voor het burencontact en voor gezonde, klimaatbestendige wijken. Twintig gemeenten haakten als partner aan, in totaal werden meer duizend boomspiegels vergroend.

Bijna iedere straat heeft een stoep met daarin een rij bomen. De grond rond die bomen is de boomspiegel. In de stedelijke omgeving in heel Nederland zijn zo’n 1 miljoen boomspiegels, dit is de meestal kale grond rondom een boom waar vaak fietsen gestald worden of de hond zijn behoefte mag doen.

Boomspiegels zijn de perfecte plek om de stad verder te vergroenen. Laura woont in Haarlem en is hier enthousiast over: “Ik vind het vergroenen van boomspiegels een hele leuke en simpele manier om mijn buurtgenoten bewust te maken van het belang van groen in de stad. Samen met mijn buren fleur ik de straat op en zorgen we voor voedsel voor de bijen. En het is ook nog eens hartstikke gezellig!”

Om massaal meer boomspiegels te vergroenen vond op 9 oktober voor de eerste keer het Nationale Boomspiegelfeest plaats. Bewoners toverden de boomspiegel voor hun deur om in een ‘feestje voor de beestjes’. Dat deden ze alleen of bijvoorbeeld met een hele straat.

Twintig gemeenten deden als partner mee. Zij moedigden hun inwoners aan om boomspiegels te adopteren en deze te vergroenen. In een aantal gemeenten konden gemeenten ook gratis bloembollen, zaden of planten ophalen.
De deelnemende gemeenten zijn: Alkmaar, Almere, Arnhem, Blaricum, Bloemendaal, Den Haag, Eemnes, Enschede, Goirle, Gooise Meren, Gouda, Haarlem, Heemstede, Laren, Leiden, Maastricht, Midden-Delfland, Sliedrecht, Utrecht en Wageningen. Ook buiten deze gemeenten werden bewoners aangemoedigd boomspiegels te vergroenen.

Enkele van de acties in het land:
• In Goirle zijn 70 boomspiegels geadopteerd.
• In Utrecht zijn in totaal 370 boomspiegels geadopteerd, iedere adoptant kon bij de kinderboerderijen van Utrecht Natuurlijk gratis planten ophalen.
• In Arnhem zijn 24.000 biologische bloembollen uitgedeeld.
• In Heemstede zijn 50 bloembollen pakketten uitgedeeld.
• Op diverse locaties in Haarlem zijn bio compost, zaden, bloembollen en planten uitgedeeld
• In Midden-Delfland (Den Hoorn, Maasland en Schipluiden) zijn 97 boomspiegels geadopteerd.
• In Sliedrecht zijn 23 boomspiegels vergroend

Het Nationale Boomspiegelfeest is een campagne van Stichting Guerrilla Gardeners in samenwerking met Stichting Steenbreek. Guerrilla gardeners zijn buurtvergroeners die gewapend met gieter, plantjes en schep de strijd aangaan met grauwe straten.

Het Nationale Boomspiegelfeest wordt jaarlijks gevierd in oktober.