Tien jaar geleden gebeurde ruim 90% van de ontvoeringen in slechts tien, hoofdzakelijk Latijns-Amerikaanse, landen. Inmiddels is deze lijst behoorlijk gegroeid. Er wordt nu op grote schaal ontvoerd in landen als Irak, Zuid-Afrika, Trinidad & Tobago, Haïti, China, en Pakistan. In Latijns-Amerika als geheel zijn ontvoeringen in absolute cijfers juist afgenomen, maar desondanks ligt de helft van het rijtje 'meest getroffen landen' in Latijns-Amerika.

De toename van ontvoeringen vindt voor een deel plaats in fragiele en falende staten. Rebellen en milities gebruiken ontvoeringen als bron van inkomsten voor een gewapend conflict en als politiek pressiemiddel. Ontvoeringen vormen vaak een obstakel bij vredesprocessen.

Hoewel de meeste EU landen het principe van niet-betalen hanteren, blijkt uit het onderzoek van IKV Pax Christi dat afzonderlijke regeringen toch vaak bereid zijn tot verregaande concessies. Het betalen van losgeld of afpersingsgeld aan de illegale gewapende groepen voedt het conflict. Daarom pleit IKV Pax Christi voor eenduidige Europese richtlijnen die niet alleen gelden voor staten, maar ook voor bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Deze richtlijnen zouden het gebruik van publieke gelden voor het betalen van losgeld moeten afwijzen. Veel multinationale ondernemingen, werkzaam in conflictgebieden of fragiele staten, sluiten losgeldverzekeringen af, waardoor ze de ontvoeringsindustrie meefinancieren. Ook dat moet verboden worden. Tenslotte moet er een verbod komen op het fiscaal aftrekbaar maken van het betalen van losgeld. De EU zou hier meer op kunnen aandringen.

Neem voor meer informatie contact op met Marianne Moor, projectleider Latijns-Amerika, 06-53221379 of met Helma Maas, persvoorlichter IKV Pax Christi, 06-48981488.

Zie www.ikvpaxchristi.nl

pax

PAX

PAX staat voor vrede. Samen met mensen in conflictgebieden en kritische burgers in Nederland werken wij aan een menswaardige, democratische …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer