Partnerbericht

Ontmoeten is integreren

In het kader van het nieuwe programma Refugees4Communities onderzoeken wij de behoeftes van nieuwkomers en de waarde van ontmoetingen. We interviewen Saar, casemanager en trajectbegeleider van vluchtelingen, over het belang van persoonlijk contact en de toekomst voor nieuwkomers.

Waarom denk je dat ontmoetingen belangrijk zijn voor integratie?

“Na een lange dag overdenk ik de gebeurtenissen. Ik denk aan activiteiten en ontmoetingen. De memorabele momenten zijn het kopje koffie bij de buurman, de lach van de buschauffeur of de geslaagde presentatie van mijn PhD. Het zijn niet de verspilde momenten waar ik aan denk: het wachten bij de tandarts of het vervelen op de bank. Het menselijk contact zijn de lichtpuntjes van mijn dag. Nieuwkomers missen dit structureel.”

Hoe ga jij hiermee om binnen je werk?

“Ik ben casemanager en trajectbegeleider. Dit houdt in dat ik het eerste aanspreekpunt ben voor vluchtelingen. Buiten de begeleiding in de weg naar fysieke, medische en juridische hulp bestaat mijn werk voornamelijk uit het samen ontwikkelen van een plan voor dagbesteding. Wanneer, zoals voor veel vluchtelingen het geval is, je geen werk hebt en je informele netwerk niet groot is (of niet bestaat), zijn de dagen lang. Structuur creëren is dus belangrijk, om de negatieve spiraal te doorbreken en zelfstandigheid stimuleren. Hierbij is het belangrijk dat je op de belevingswereld focust. Voor de één is een kappers- of fietsenmaker cursus geschikt en voor de ander het lezen van boeken of het leren van de taal.“

Wat heeft een nieuwkomer nodig om een nieuw leven op te bouwen?

“Het persoonlijk contact met de buurt en de stad is belangrijk. Vaak hebben nieuwkomers contact met mensen uit hun land van herkomst en behandelaars, de blik is hierin vaak gericht op het verleden. Een aansluitpunt vinden met de buurt of de stad is belangrijk. De stap om bij een buurtgenoot je hart te luchten met de woorden: ‘Vandaag is echt een rotdag’ is minder groot dan verschrikkelijke verhalen uit je verleden op te halen bij een psychiater. Daarnaast zorgen activiteiten en ontmoetingen dat je steeds meer gaat leven bij de dag.

Een nieuw contact zorgt niet alleen voor het aanleren van praktische vaardigheden, maar brengt vooral nieuwe mogelijkheden aan het licht. Wat voor opties zijn er nog meer, welke wereld bestaat er nog meer? Mensen, burgers, ondernemers bieden een ander denkkader, het perspectief verschuift waardoor het verlies en mogelijke trauma van het verleden even niet in beeld is.”

Waarom blijft reïntegratie een uitdaging?

“Veel Nederlanders willen graag hulp bieden, maar weten ook niet wat of hoe zij deze doelgroep kunnen benaderen. Vluchtelingenwerk of NGOs zijn opties, maar met deze ingangen wordt niet iedereen bereikt. De brug tussen Nederlanders, nieuwkomers en vluchtelingen is nog niet sterk genoeg.

Contact hebben voelt soms als een druppel op de hete plaat. Maar die druppel is het waard als je iemand met passie ziet vertellen over Guineese hip hop of heerlijke recepten uitwisselt met iemand uit Afghanistan. Wanneer je daadwerkelijk intrinsiek gemotiveerd bent kan je veel leren. Iemand uit Sri Lanka leert mij dansen! Natuurlijk zijn nieuwkomers en vluchtelingen zelf ook geïnteresseerd. Zij kennen Nederland van de houten klompen, maar kennen niemand die er op loopt.”

 

Refugees4Communities gaat 10 april van start. Hierin werken starters en nieuwkomers samen aan impactprojecten in Tilburg. 3 april is er een informatie avond. Heb jij interesse in deelname? Bezoek onze website of neem contact met ons op.

www.starters4communities.nl | www.starters4communities.nl