Wie kent de beelden niet? Kolossale, vaak Westerse schepen die op de stranden in Azië stukje bij beetje met de hand worden ontmanteld. Waar arbeiders onbeschermd met asbest en andere gevaarlijke stoffen moeten werken. Zij lopen grote risico’s voor hun gezondheid en veiligheid.

Tegelijkertijd biedt de scheepssloperij ook werkgelegenheid en de mogelijkheid de schepen te recyclen. FNV Mondiaal  en FNV Bondgenoten steunen de scheepsslopers (in het Engels: shipbreakers) via de lokale vakbond met zaken als schoon drinkwater en kennis over veiligheid en gezondheid.

Half september komen twee Indiase vakbondsmensen, Rane Vidyachar Vasudeao en Patel Ram Murat (werkzaam op de scheepssloperijen in Mumbai en Alang) naar Nederland voor een werkbezoek. Zij gaan tijdens hun bezoek met collega’s van FNV Bondgenoten een arbeidsomstandigheden training voor de scheepslopers ontwikkelen.  Ze zullen ook een aantal bedrijven in de scheepsbouw en metaalsector bezoeken.

Publieksbijeenkomst
Op 20 september organiseren FNV Mondiaal, FNV Bondgenoten en de  Landelijke India Werkgroep een bijeenkomst met een korte film, verhalen van de Indiase gasten en een panelgesprek over wat er tegen de misstanden wordt gedaan. Natuurlijk kunt u ook uw vragen stellen.  Voertaal voor de bijeenkomst is Engels (als vertaling voor u noodzakelijk is, graag bij aanmelding aangeven).

Lokatie: Mammoni, Mariaplaats 14, Utrecht 
Aanvang: 19.00 uur zaal open, 19.30 uur aanvang, programma tot ca. 22.00 uur

Aanmelden
We stellen het, i.v.m. de catering, op prijs als u zich aanmeldt voor deze bijeenkomst. Graag een mail naar Mario.vandeluytgaarden@vc.fnv.nl
U kunt hierbij tevens aangeven of voor u vertaling van Engels naar Nederlands noodzakelijk is. 
 

 • Programma
 • 19.00 uur Zaal open  
 • 19.30  Welkom 
 • 19.40 Introductiefilm: Into the Graveyard, een film over de omstandigheden op de Indiase scheepssloperijen
 • 19.55 Ontmoet de scheepsslopers : Rane en Patel Ram vertellen over het werk bij de scheepsloperijen: hoe ziet het werk eruit, wat zijn de problemen, wat zijn de uitdagingen
 • 20.30  Korte pauze
 • 20.45  Vragen aan de gasten
 • 21.00 Korte interviews met de Indiase gasten,  Matsuzaki Kan (Internationale Metaalbond)  bestuurder/kaderlid van FNV Bondgenoten,  Wilma Roos (FNV Mondiaal), Gerard Oonk (Landelijke India Werkgroep)
  Centrale vraag: Hoe kunnen wij vanuit Nederland bijdragen, op lokaal, nationaal en internationaal niveau, aan het duurzaam slopen van schepen?
 • 21.30 Afsluiting en borrel
 • 22.00 Einde bijeenkomst

Routebeschrijving

Openbaar vervoer
Via de centrale hal van het station Utrecht, door Hoog Catharijne richting centrum lopen. Uitgang ‘ Moreelsepark’ , de 2e uitgang rechts bij de ABN AMRO bank. Hier loopt u helemaal rechtdoor tot u niet verder kunt. Dan gaat u links de roltrap af. Bij het verlaten van Hoog Catharijne linksaf richting de Domtoren lopen. Hierbij steekt u een groot kruispunt over. U bevindt zich nu op de Mariaplaats.
Na ca. 50 meter ziet u aan de linkerkant een schitterend pand. Op de veranda is de ingang.

Per auto  
(Vanuit alle richtingen: ring Utrecht / centrum volgen)
Volg de borden centrum / station / of parkeerroute. In het centrum parkeerroute volgen en parkeren in de garage ‘ Rijnkade’ . Via de hoofdingang verlaat u lopend de parkeergarage. U gaat direct linksaf en na 50 m aan uw linkerhand treft u Mammoni.

www.fnvmondiaal.nl
www.indianet.nl

 

Mondiaal FNV logo_groot (002)

Mondiaal FNV

Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer