Procure IT Fair is een consortium van Europese maatschappelijke organisaties die het duurzaam inkopen van IT hardware promoten als een middel om arbeidsomstandigheden, mensenrechten en milieuzorg in de wereldwijde elektronicaketen te verbeteren. De Nederlandse Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) maakt deel uit van dit consortium.

“Elke vijfde desktop computer is gekocht door een publieke instelling zoals universiteiten” aldus Sarah Bormann van de Duitse organisatie World Economy, Ecology, Development (WEED). “Publieke instellingen moeten hun inkoopmacht gebruiken om arbeidsomstandigheden in de elektronica-industrie te verbeteren.”

Het recente schandaal rond de stressvolle arbeidsomstandigheden in Chinese fabrieken van elektronicagigant Foxconn toont de noodzaak om arbeidsomstandigheden in de elektronicasector te verbeteren. Foxconn, ‘s werelds grootste producent van elektronica voor consumentenmerken zoals Apple, Hewlett-Packard, Nokia en Sony, is al weken in het nieuws vanwege een golf van zelfmoorden onder de werknemers. “Foxconn is geen geïsoleerd geval”, benadrukt Pauline Overeem van het internationale GoodElectronics netwerk. “Het overgrote deel van de elektronicaproducten wordt geproduceerd in lagelonenlanden onder ondermaatse arbeidsomstandigheden.”

Procure IT Fair richt zich op duurzaam inkopen. “Door strikte sociale criteria in hun tenders mee te nemen, kunnen publieke instellingen bijdragen aan het verbeteren van arbeidsomstandigheden bij de productie van computers aanzienlijk en het verminderen van wereldwijde armoede” onderstreept Andrea Ben Lassoued van de Oostenrijkse organisatie Südwind. Ze wijst op het positieve voorbeeld van de Zwitserse stad Zürich waar goede arbeidsomstandigheden inderdaad als criterium in een tender voor IT hardware is meegenomen. Een groeiend aantal Europese landen en steden kiest voor duurzaam inkopen; dat is een veelbelovende ontwikkeling. Over het algemeen echter worden in publieke tenders voor IT hardware nog uitsluitend technische criteria meegenomen, in plaats van ook sociale en milieuaspecten mee te wegen.

Meer informatie:

Contactpersoon: Pauline Overeem (GoodElectronics/SOMO, Nederland) +31 20 639 12 91
Online petitie: http://procureitfair.org/petition

Procure IT Fair is een consortium van Europese maatschappelijke organisaties die duurzaam inkopen van IT hardware promoot als een middel om arbeidsomstandigheden, mensenrechten en milieubescherming in de wereldwijde elektronicaketen te verbeteren. Procure IT Fair heeft een ambitieuze aanpak ontwikkeld die sociale en milieucriteria meeneemt in het hele inkoopproces van IT hardware. Deze aanpak wordt toegelicht in de Buy IT Fair inkopersgids: http://procureitfair.org/publications-en/Publication_3125

Tegelijkertijd publiceert Procure IT Fair een animatiefilmpje met als thema de problematiek binnen de elektronicasector en het belang van duurzaam inkopen.

http://procureitfair.org/

somo

SOMO

SOMO is een onafhankelijke not-for-profit onderzoeks- en netwerkorganisatie. SOMO richt zich op duurzame ontwikkeling, zowel sociaal, …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer