Partnerbericht

Onderneming duurzaam maken is tegenwoordig bijna een must

Het bedrijfsleven richt zich steeds meer op duurzaamheid. Zo kan een kantoormanager bij een onderneming of de eigenaar van een bedrijf de uitdaging aangaan om te zorgen voor duurzame oplossingen binnen het bedrijf. Met het oog op kosten en het milieu valt er veel te doen. Het doorvoeren van een paar simpele veranderingen in het gedrag en de manier waarop er wordt gewerkt binnen het bedrijf kan al leiden tot een betere wereld. Wat kunnen bedrijven zoal doen?

Duurzame communicatie binnen het bedrijf

Uiteraard is er binnen een onderneming tal van apparatuur voor werk en communicatie. Het gaat hierbij in ieder geval om telefoons en computers, maar ook printers en servers zijn in een modern bedrijf eerder regel dan uitzondering. Door gebruik te maken door gereviseerde apparatuur van een leverancier van tweedehands computers en printers wordt een duurzame keuze gemaakt. Steeds meer kiest men binnen het bedrijfsleven voor thuiswerken. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van de eigen apparatuur in huis, waar de werknemer een maandelijkse vergoeding voor ontvangt. Dit betekent eenvoudigweg dat er minder computers aangeschaft hoeven te worden voor het bedrijf. Ook een sim only-abonnement in combinatie met gereviseerde telefoons is een prima oplossing. Oude mobiele telefoons (vooral smartphones) leveren veel moeilijk te verwerken afval op. En hoe minder er nieuw gemaakt hoeft te worden, hoe minder uitstoot. Wel is het belangrijk om te letten op het energieverbruik van apparatuur. Als dit heel hoog is, dan is de apparatuur geen goede optie. 

Duurzaam omgaan met middelen

Papieren bekers, geprint materiaal en promotieartikelen worden steeds meer vervangen door digitale communicatie, bekers van aardewerk en promotieartikelen van gerecyclede materialen. Het op een positieve manier naar buiten brengen van de verduurzaming van een kantoorruimte vormt voor velen een pluspunt wat betreft het imago van de onderneming. Ook het bieden van een betere vergoeding aan werknemers die met het OV of per fiets naar het werk komen hoort bij de verduurzaming van een bedrijf. Met de auto naar het werk komen ontmoedigen, hoort daarbij.


De keuze van een bedrijfspand

Door te kiezen voor een bedrijfspand met zonnepanelen, een goede isolatie en minder ramen op het zuiden kan in de zomerse maanden voorkomen worden dat de kosten voor het koelen hoog oplopen. Het aanbieden van een lunch aan werknemers is een prima moment om te kiezen voor gerechten zonder vlees. Eigen hervulbare waterflessen voor de werknemers en het zorgvuldig voorkomen van de verlichting van het kantoorpand na werktijden hebben een positief effect op het milieu en het budget. Een interne denktank kan helpen bij het vormen van ideeën wat betreft verduurzaming.

Duurzaamheid is een must
Van het promoten tot carpooling en het bieden van een fietsvergoeding tot het zorgvuldig omgaan met bedrijfsmiddelen, ook in het bedrijfsleven kan veel worden gedaan voor het milieu. Duurzaamheid is geen optie, het is inmiddels een must geworden voor degenen die waarde hechten aan een schoner milieu en een slinkende afvalberg. Houd je daar dus mee bezig als bedrijf.