Partnerbericht

Ondernemend leiderschap, alleen voor “ondernemers”?

Je talenten durven en kunnen inzetten voor datgene wat jij belangrijk vindt. Dat is hoe we bij Starters4Communities ondernemend leiderschap zien. Maar hoe weet je wat je talenten zijn? En hoe kom je erachter waar je ze in kan zetten zodat je in je kracht komt te staan zodat jouw kennis en kunde vertaald worden naar sociale en duurzame impact? Middels een crash course in ondernemend leiderschap. En nee… Dat is niet alleen nuttig voor ondernemers!

Steeds meer mensen zoeken betekenis in hun carrière en willen meer dan “werken voor de baas”. Dit is natuurlijk een positieve ontwikkeling, maar de groei in projecten en mensen die voor verandering gaan maakt het soms lastig om focus te behouden en bepalen welke impact voor jou belangrijk is. Bovendien, in een wereld waar alles steeds sneller gaat is het soms lastig om even te pauzeren en te kijken hoe JIJ precies de impact kunt maken die bij JOU past.

Ondernemende leiders

In onze programma’s trainen wij deelnemers in ondernemend leiderschap. Middels oefeningen en begeleiding komen deelnemers erachter wie ze zijn als persoon, wat hun waarden en talenten zijn, maar ook welke valkuilen er op de loer liggen. Ondernemend leiderschap is een combinatie van ondernemerschap en persoonlijk leiderschap.

Ondernemerschap

Wellicht denk je bij “ondernemerschap” direct aan het starten van een eigen bedrijf. Hoewel sommige deelnemers dit inderdaad als doel hebben, gaat het niet alleen om de praktische vaardigheden en tools die we tijdens de trainingen aanreiken maar vooral om het ontwikkelen van een ondernemende mindset. Er bestaan namelijk naast sociaal entrepreneurs ook sociaal intrapreneurs; mensen die binnen een organisatie sociale en duurzame impact willen maken.

Iedereen kan een verschil maken en een ondernemend leider zijn. Wij geloven dat er drie kernkwaliteiten centraal staan:

  • Lef hebben: jezelf laten zien, je intuïtie volgen, durven falen en durven anders-zijn.
  • Vernieuwen: voor de wereld van morgen hebben we mensen nodig die verandering opzoeken, kansen herkennen, niet in hokjes denken, mogelijkheden en samenwerkingen zien.
  • Verbinden: je bent pas succesvol in ondernemen of als wereldverbeteraar als je mensen weet te verbinden aan jouw missie en weet te activeren met jouw verhaal en overtuigingskracht.

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap begint met zelfkennis: wat is belangrijk voor je en vanuit welke waarden handel je? Starters4Communities doet zelf mee aan het Oranjefonds groeiprogramma, waar &Samhoud hun persoonlijk leiderschapsmodel introduceerde. Dit model gebruiken we nu ook in onze programma’s en hier zien we goede resultaten mee. Het bestaat uit vier componenten:

  1. Je hogere doel: waarbij je antwoord geeft op de vraag ‘waarom besta ik?’.
    Om antwoord te krijgen op deze best wel grote vraag kan je jezelf verhelderende vragen stellen: Welke betekenis zoek ik je mijn leven? Wat wil ik toevoegen aan mijn leven en aan dat van anderen? Welke idealen wil ik altijd nastreven?
  2. Je gewaagde doel: waarbij je bepaalt waar je heen wilt. Het is een uitdagend toekomstbeeld dat met uiterste inspanning bereikt KAN worden. Wees in het vaststellen van jouw gewaagde doel concreet: Wat wil jij over ‘x’ tijd bereikt hebben?
  3. Je kernwaarden: waar sta je voor? Vragen die je jezelf kan stellen om je kernwaarden te bepalen zijn: Welke eigenschappen vind ik belangrijk bij anderen? Welke eigenschappen hoop je dat anderen bij jou herkennen? Welke levensprincipes wil je doorgeven? Wat is ‘heilig’ voor je?
  4. Je kernkwaliteiten: waar ben je écht goed in?

Wanneer je deze vier onderdelen hebt bepaald kom je tot een kern, deze kern is je basis voor je ondernemend leiderschap; een combinatie van aspecten die ervoor zorgen dat jij plezier hebt in je werk, iets doet waar je goed in bent en een bijdrage levert aan de impact die voor jou belangrijk is.

Kortom

Ondernemend leiderschap gaat over JOU, over de beste versie van jezelf worden en jouw dromen en doelen nastreven op een manier die bij jou past. Persoonlijk leiderschap kan je helpen in het maken van impact vanuit je eigen organisatie of project, maar ook als medewerker van een (grote) organisatie. Impact first!

Wil je meer weten over ondernemend leiderschap of de programma’s die wij aanbieden? Bezoek onze website en vraag een informatiebrochure op.