Partnerbericht

Omvormers: wat doen ze?

Je zal er vast wel eens van gehoord hebben, omvormers! Maar wat doen ze nou precies? Dat weten weinigen, echter waar zonnepanelen zijn, zijn ook omvormers. Omvormers horen nu eenmaal bij een zonnestroom-installatie.

We beginnen bij het begin: zonnepanelen wekken energie op. Deze energie komt in de vorm van gelijkstroom. In elk pand komt uit de stopcontacten wisselstroom, zie je het verschil? Je proeft, ruikt en ziet het niet maar toch is er een wezenlijk verschil in gelijk- en wisselstroom.

Eerst de Geschiedenis
De reden waarom voor wisselstroom is gekozen brengt ons terug naar de negentiende eeuw, waar Thomas Edison en Nicolas Tesla ‘het gevecht om de stromen’ met elkaar uitvochten. Thomas was van mening dat gelijkstroom dé stroom was om huishoudens en bedrijven van elektriciteit te voorzien, Tesla was echter voorstander van wisselstroom.

Uiteindelijk is de ‘slag om de stromen’ gewonnen door Nicolas Tesla, wat ons terugbrengt bij het verhaal van wisselstroom dat uit onze stopcontacten komt. De reden dat wisselstroom als gekozen ‘stroom’ is, is omdat wisselstroom relatief makkelijk middels een transformator op spanning kan worden gebracht, van hoog naar laag en van laag naar hoog. Daarnaast is het veiliger omdat voor het de panden ingaat op relatief lage spanning wordt gebracht.

Voor gelijkstroom was spanning een stuk lastiger te bewerken van hoog naar laag en vise versa. Daarom zou het met hoogspanning uit de muur komen (gevaarlijk!) of men moest meteen al in de energiecentrale zelf de spanning omlaag brengen tot 230 volt voordat het naar de huishoudens ging. Echter; wanneer men dit deed en de energie transporteerde over de kabelmasten heen, zou dit een enorm energieverlies in de vorm van warmte met zich meebrengen. Dit is natuurlijk zonde omdat veel van de opgewekte energie al verloren ging voordat het de huishoudens bereikte. De enige tegenmaatregel zouden dikkere kabels zijn geweest, maar die zouden zó dik worden dat ze onder hun eigen gewicht zouden bezwijken. Tevens nemen dikkere kabels meer materiaalkosten met zich mee.

Dus wisselstroom is makkelijk op hoogspanning te transporteren en om te vormen naar laagspanning als het eenmaal in de woonwijk is aangekomen. Bij gelijkstroom was dit lastig, dus moest het voor het transporteren via de kabels al op laagspanning worden gebracht dat resulteerde in teveel energieverlies tijdens het transport. Dit wou men niet.

Wel is het zo dat gelijkstroom op hoogspanning iets minder energie verliest dan wisselstroom, maar het was in die tijd niet mogelijk om gelijkstroom qua spanning makkelijk omlaag te brengen eenmaal in de woonwijk. Zodoende is er voor wisselstroom gekozen. Vandaag de dag is het omhoog en omlaag brengen van de spanning van gelijkstroom mogelijk, maar om meteen een heel bestaand energienet te verbouwen is simpelweg te duur.

Je ziet dus bij nieuwe hoogspanningskabels dat voor de transport van stroom wel gelijkstroom op hoogspanning wordt gebruikt. Dit omdat het anno nu wel makkelijk om te vormen is naar laagspanning wisselstroom als het eenmaal in de woonwijk is aangekomen.

Naar het nu
Dit brengt ons terug naar het nu, want energiebronnen zoals energiecentrales en ook zonnepanelen wekken energie op in de vorm van gelijkstroom. Dit gaat eerst naar een transformatorhuis toe dit het omvormt tot wisselstroom zodat het makkelijk op spanning kan worden gebracht op de huidige energiekabels. Hé ‘omvormt’, we komen al dichterbij.

Via het net gaat het naar het lokale transformatorhuis toe waarin de stroom op lagere spanning wordt gebracht zodat het toepasbaar is in woonhuizen en bedrijven. Je wil immers niet dat er duizend volt op je stopcontact staat, dan wordt men al geëlektrocuteerd als men er op een paar centimeter vanaf staat zonder fysiek contact.

Zonnepanelen
Nu je weet dat gelijkstroom naar wisselstroom moet worden omgezet snap je ook de functie van de omvormer. De omvormer is een soort van transformatorhuisje. De omvormer zet gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom. Je zonnepanelen zijn de energiebron net zoals de energiecentrale, de omvormer is het transformatorhuisje die het omzet naar bruikbare stroom. Hieruit blijkt ook dat anno nu gelijkstroom makkelijker om te vormen is naar laagspanning bruikbare stroom. Iets dat vroeger niet mogelijk was.

Zo, nu weet je het antwoord op wat omvormers doen.

Zonnestroom Nederland is gespecialiseerd in grootzakelijke zonnestroominstallaties van 500 zonnepanelen of meer. Heb je een dakoppervlak van meer dan 1.000m2 en wil je weten van zakelijke zonnepanelen voor jou kunnen betekenen? Vraag vrijblijvend jouw gratis adviesrapport-op-maat aan en wij werken de businesscase voor je uit!