Noodtoestand en uitgaansverbod
In januari riepen vakbondsorgansaties op tot een nationale staking uit protest tegen wanbeleid van de overheid en gierende inflatie. Begin februari zijn er afspraken gemaakt met president Lansana Conté. Die stemde toen ook in met de benoeming van een premier met echte bevoegdheden. Vervolgens koos hij zijn vertrouweling Eugène Camara. Bij recente ongeregeldheden vielen opnieuw doden. President Conté heeft nu de noodtoestand afgekondigd. Er geldt een uitgaansverbod tussen 18.00 uur tot 6.00.

Nationale staking
De vakbeweging heeft geen vertrouwen in de nieuwe premier die te dicht bij president Lansana staat. 'Daarom gaan we door met de nationale staking, die eerder was opgeschort. Er wordt algemeen gehoor gegeven aan de stakingsoproep, vertelt Rabiatou Diallo. Bijna alles is gesloten. Vooral zieken en gewonden lijden, omdat de noodzakelijke zorg niet bereikbaar is. In de gezinnen is het gebrek aan levensmiddelen nijpend.

Vakbonden in overleg
Dinsdag 20 februari overleggen de vakbonden met vertegenwoordigers van het partement en de sociaal economische raad. We willen bereiken dat er een andere premier komt. Tot nu toe wil Camara echter niet aftreden en president Conté wil ook geen ander. Maar tussen de onderhandelingen door vertelt Rabiatou dat er wel een opening is. Diallo doet een oproep aan organisaties als de Afrikaanse Unie, de Europese Unie en de ILO, de VN arbeidsorganisatie om druk uit te blijven oefenen. Ook vakbondsorganisaties uit omringende landen zoals de CNT uit Niger roepen de Guineese president en overheid op rust en veiligheid te herstellen.

Rabiatou Diallo, gerespecteerd vakbondsvrouw
Rabiatou Serah Diallo is leider van de CNTG, de grootste vakcentrale in Guinee. Zij is de eerste vrouw aan het hoofd van een nationale vakcentrale in Afrika. Diallo is ook lid van het bestuur van de ILO, de internationale arbeidsorganisatie van de VN. Een krachtige en bevlogen vrouw, die zeer gerespecteerd is in haar land en regio. In het kader van de Wereldvrouwencampagne van CNV Internationaal, kozen CNV leden Rabiatou Diallo afgelopen jaar tot Wereldvrouw.

Bekijk: Video (bron: wereldvakbondsorganisatie ITUC)

Meer lezen: Interview Rabiatou

Bekijk: Video (bron: ITUC)

Meer lezen: Interview Rabiatou

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer