Partnerbericht

Noodsituatie Kenia: “Een van mijn buren verloor acht familieleden”

Daniel werd midden in de nacht plotseling wakker toen het water in een enorm tempo zijn dorp bereikte. “Tien minuten later brak de chaos uit en begon het gehuil”, herinnert hij zich.

Toen hij naar buiten ging, schrok hij van wat hij zag: een enorme stroom aan water, met daarin rotsen en bomen, raasde door de vallei waar zijn dorp lag. “Ik besefte toen pas dat ik in het water stond. Ik raakte in paniek, maar mijn gedachten gingen uit naar mijn naaste buren, vooral omdat ze twee jonge kinderen hebben. Mijn missie was om hen en zoveel mogelijk van mijn dorpsgenoten te waarschuwen en te redden.”

Daniel slaagde er gelukkig in zijn naaste buren en hun kinderen te redden. Toen de ochtend aanbrak, drong de harde realiteit pas echt tot hem door: zijn hele dorp was weggevaagd, met een spoor van dood en vernietiging als gevolg.

Na aanhoudende zware regenval barstte een dam stroomopwaarts van zijn dorp, wat resulteerde in 48 doden in Mahi Mahiu, een dorp met in totaal ongeveer 300 inwoners. De lichamen werden onder het puin en de modder vandaan gehaald. Sommige families verloren bijna al hun naasten – een van Daniels buren verloor acht familieleden.

De hevige regenval en overstromingen hebben huizen, wegen, bruggen en andere infrastructuur in de regio verwoest. Ook ziekenhuizen zijn weggevaagd, waardoor er geen zorg beschikbaar is. De regenval en zware overstromingen hebben geleid tot een noodsituatie, waarbij meer dan 200.000 mensen hun huis zijn kwijtgeraakt en meer dan 200 doden zijn gevallen.

Ontheemde gezinnen en een gezondheidscrisis

In de getroffen gebieden van Kenia kamperen ontheemde gezinnen tijdelijk in scholen in door de overheid aangewezen gebieden. In Daniel’s regio verblijven mensen in een nabijgelegen school en slapen ze op de grond in klaslokalen. Er is een tekort aan voedsel en water, er zijn onvoldoende sanitaire voorzieningen en er is nauwelijks medische zorg beschikbaar. Ook is de mentale impact op deze groep, die alles heeft verloren, enorm.

David, een 11-jarige jongen die in de school verblijft, herinnert zich hoe hij zich vastklampte toen het water hun dorp overspoelde. “Ik greep de boom zo stevig mogelijk vast en zei tegen mijn broer dat hij hetzelfde moest doen, zodat we niet werden meegesleurd”, herinnert hij zich. Ze hielden vol tot ze samen met hun oma gered werden. Kinderen zoals David, zijn broer en zijn oma wachten nu in de opvanglocaties op hulp.

Families waarvan nog familieleden vermist worden, wachten angstig tot het reddingsteam terugkeert. Daniel is een van de mensen die helpt om alle slachtoffers te vinden en te bergen, terwijl het aantal vermisten blijft toenemen.

Hulp is dringend nodig!

De Keniaanse overheid heeft Amref gevraagd om hulp te bieden. We werken vooral aan:

  • Medische hulp voor de getroffen gezinnen, via mobiele klinieken;
  • Het opzetten van kampen (90 tot nu toe) waar mensen kunnen verblijven en behandeld kunnen worden;
  • Zorgen voor schoon water en goede hygiëne. We zuiveren water zodat het gedronken kan worden, leveren zeep, ontsmettingsmiddelen en andere hygiëneproducten, zoals menstruatieproducten voor vrouwen en meisjes;
  • We bieden psychosociale ondersteuning voor alle getroffenen, die getraumatiseerd zijn door de ramp en wat zij hebben meegemaakt. Er is ook ondersteuning voor zorgverleners.