smartcapture

Partnerbericht

Noodfonds voor LHBTI-activisten in gevaar

Hivos steunt moedige transgender personen en LHBTI-activisten om op te komen voor hun rechten. Ook als zij vanwege hun werk in gevaar komen. Daarom hebben we vorig jaar een levensreddend noodfonds opgezet om in de meest urgente situaties meteen in actie te kunnen komen.

 

Bijna overal ter wereld is het onveilig voor mensen die trans zijn. Het afgelopen jaar waren er meer moorden op trans personen dan ooit eerder geregistreerd: 375. Dat staat gelijk aan minstens één moord per dag. Op Internationale Transgender Gedenkdag op 20 november vragen we hier aandacht voor en herdenken we de slachtoffers.

Bessy Ferrera

Aan wij onder andere denken is de moedige Bessy Ferrera. In 2019 werd zij in Honduras doodgeschoten. Ze was onze partner en een voorbeeld voor velen. Wat ze het liefst wilde en waar ze voor streed was respect voor de meest basale mensenrechten. Veel van onze collega’s kenden Bessy persoonlijk en wilden na haar overlijden graag iets doen. In overleg met de familie is toen besloten om een fonds in haar naam op te richten, zodat Hivos haar strijd kan voortzetten.

Activisten beschermen

Met het fonds bieden we bescherming aan LHBTI-activisten in gevaar. Denk aan bedreigingen en overvallen waarbij veiligheid zwaar in het geding komt. In deze situaties is het van levensbelang dat er direct hulp geboden wordt. Bijvoorbeeld in de vorm van juridische ondersteuning, beveiliging van gebouwen en IT-netwerken, een veilige opvangplek of zelfs het mogelijk maken om activisten, tijdelijk, het land uit te krijgen.

We doen dit samen met lokale partners waarmee we al jaren samenwerken. Zij staan in direct contact met de activisten en zijn gauw op de hoogte van een dreiging. Zo kunnen we snel schakelen en direct passende hulp bieden.

Doe mee!

Met het Bessy Ferrera Fonds zijn we in een jaar tijd al 18 keer te hulp geschoten, onder andere in Kenia, Brazilië, Honduras, Ecuador en Mexico. Het fonds is nu nagenoeg leeg, maar het beschermen van de moedige activisten waar we mee samenwerken blijft hard nodig. Help je mee het fonds aan te vullen?