Partnerbericht

No More Violence – Teken de petitie tegen geweld

Naast onze economie en gezondheid staan ook de rechten van meisjes en vrouwen onder grote druk door de huidige coronacrisis. Door de pandemie loopt deze groep meer risico om (seksueel) geweld mee te maken.

Geweld tegen meisjes en vrouwen

Geweld treft voornamelijk meisjes en vrouwen. Voor de coronacrisis maakten 1 op de 3 meisjes en vrouwen enige vorm van fysiek of seksueel geweld mee. In de huidige situatie zijn dit zo’n 2 op de 3 meisjes en vrouwen. Volgens schattingen van de Verenigde Naties zullen 30 miljoen extra seksuele en gendergerelateerde geweldsdelicten plaatsvinden. Ook zullen daarbij nog eens 2 miljoen extra slachtoffers van meisjesbesnijdenis en 13 miljoen kindhuwelijken niet voorkomen kunnen worden. Dit moet stoppen. Teken daarom de petitie tegen geweld van Amref Flying Doctors.

No More Violence-petitie

Met de No More Violence-petitie gaat Amref Flying Doctors samen met Saskia Noort op 17 november naar de Tweede Kamer. De petitie wordt aangeboden met het verzoek dat zij meer aandacht aan vrouwenrechten moeten besteden. Het is belangrijk dat Nederland zich blijft inzetten voor de preventie en bestrijding van geweld tegen meisjes en vrouwen. Dit is een van de doelstellingen van het beleid van de huidige minister, maar in de internationale Covid-19 steun ontbrak er specifieke aandacht voor dit probleem. Landen als Canada hadden hier wel aandacht voor.

Coronacrisis

Als grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie maakt Amref Flying Doctors zich grote zorgen om de wereldwijde stijging van het geweld tegen meisjes en vrouwen. Het zorgt ervoor dat meisjes achtergesteld blijven en zich niet kunnen ontwikkelen. Hierdoor krijgen zij minder kansen dan jongens. Maar liefst een derde van de wereldbevolking in 90 landen zit thuis in lockdown vanwege het coronavirus. Scholen in sommige landen zijn dicht, economische ongelijkheid groeit wat weer leidt tot een verhoogd risico op seksuele en gendergerelateerd geweld, seksuele uitbuiting, vroege zwangerschap en vroeg en gedwongen huwelijk. De economische en sociale gevolgen van deze situatie leiden ertoe dat inkomens dalen en dat stress toeneemt. Mensen zitten dicht op elkaars lip. En wanneer iemand zijn baan verliest, kunnen spanningen in het gezin toenemen.

 

Geweld tegen meisjes en vrouwen is een van de meest voorkomende en verwoestende schending van de mensenrechten