Partnerbericht

Ninthe en Zuluboy rappen in Zuid-Afrika tegen hiv/aids

De Nederlandse zangeres Ninthe heeft de eer om de Virus Free Generation Hip Hop Tour af te sluiten. Samen met Zuluboy neemt ze de laatste drie tracks op van het hiphop album, waaraan ook andere bekende artiesten als Blaxtar, Assalti Frontali en Fid Q hebben meegewerkt. Gedurende de afgelopen twee maanden kwamen Europese en Afrikaanse artiesten samen in Tanzania, Malawi, Namibië en nu dus Zuid-Afrika om gezamenlijk een hiphop cd op te nemen.

Alle tracks op het Virus Free Generation Hip Hop album, dat naar verwachting in mei in Nederland verkrijgbaar zal zijn, zijn geïnspireerd op het thema hiv/aids. Nergens anders ter wereld is de hiv-epidemie zo groot en verwoestend als in sub-Sahara Afrika, waar meer dan 24 miljoen mensen (van de in totaal 40 miljoen wereldwijd) besmet zijn met het hiv-virus. Zeker 50 procent van alle nieuwe hiv-geïnfecteerden in de sub-Sahara regio zijn jongeren tussen de 15 en 24 jaar. Op 3 april geven Ninthe en Zuluboy in Kaapstad een spetterend concert ter afsluiting van de Hip Hop Tour.

Het doel van de activiteiten van de Virus Free Generation campagne is jongeren in Europa en Afrika bewust te maken van de gevaren van hiv/aids. Maar Virus Free Generation is ook een lobbycampagne. In dit kader was het Nederlandse D66-kamerlid Fatma Koser Kaya samen met collega's uit Tsjechië, Duitsland en Italië in Zuid-Afrika voor een uitgebreide studiereis. De politici bezochten onder andere de Zuid-Afrikaanse organisatie Treatment Action Campaign (TAC), een Hivos-partner die zich onder andere bezighoudt met het geven van voorlichting over hiv/aids.

Virus Free Generation is een campagne voor en door jongeren, die op creatieve wijze streven naar een toekomst waarin jongeren zonder hiv/aids kunnen opgroeien. Ofwel: een virusvrije generatie. 'Rappen, graffiti, fotograferen, dans, proza – het maakt niet uit wat je doet,' zegt coördinatrice Barbara Oosters, 'zolang het maar creatief is en door jongeren wordt uitgevoerd. Afrika en Europa samen in de strijd tegen hiv/aids: dáár gaat het om!'

Virus Free Generation is een gezamenlijk project van vier Europese ontwikkelingsorganisaties, waaronder Hivos, die zich hebben verenigd in het samenwerkingsverband Alliance2015. Voor de Virus Free Generation Hiphop Tour werkt Hivos samen met de non-profit organisatie Music Mayday.

Ga voor meer informatie naar de Virus Free Generation Hiphop Tour website.