De mini-conference duurt drie en een halve minuut en staat in het kader van de jaarwisseling in Afghanistan. Dolf Jansen kijkt terug en blikt vooruit op het nieuwe jaar, 1381 volgens de Afghaanse jaartelling.

Eind maart 2002 in Nederland. Het jaar is niet nieuw meer en oliebollen zijn alleen nog maar op de kermis te vinden. Jansen signaleert daarentegen wel een enorme hoeveelheid yoghurt in de supermarkten. Met of zonder bacillen, in pak of knijpfles. En zo zijn er wel meer dingen die je liever niet zou willen zien. Je schoonmoeder in lingerie of de slijmbaard van Jochem Uytdehaage.

In Afghanistan staat het nieuwe jaar op het punt te beginnen. Als je het dan toch hebt over dingen die je liever niet ziet: het afgelopen jaar liet bombardementen zien, mensen die gras eten, mensen die hun kinderen verkopen.
Na jarenlange onderdrukking gloort er voor de Afghaanse bevolking weer een toekomst aan de horizon. Daarom wenst Dolf Jansen Afghanistan een gelukkig nieuw jaar.

De nieuwjaarsconference sluit aan bij Novib’s campagne “Gelukkig Nieuwjaar Afghanistan”, die aandacht vraagt voor de situatie in Afghanistan na een lange periode van onderdrukking, armoede en oorlog. Niet alleen mogen de Afghanen tijdens Nawrooz gewoon weer eens feest vieren, ze staan ook aan het begin van een nieuwe toekomst. Novib vraagt positieve aandacht voor Afghanistan en prikkelt ook de Nederlanders na te denken over de vraag hoe groot hun wereld eigenlijk is.

Novib

Oxfam Novib-logo

Oxfam Novib

Oxfam is a global movement of people working together to end the injustice of poverty. This means that we tackle the inequality that keeps …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer