De mini-conference duurt drie en een halve minuut en staat in het kader van de jaarwisseling in Afghanistan. Dolf Jansen kijkt terug en blikt vooruit op het nieuwe jaar, 1381 volgens de Afghaanse jaartelling.

Eind maart 2002 in Nederland. Het jaar is niet nieuw meer en oliebollen zijn alleen nog maar op de kermis te vinden. Jansen signaleert daarentegen wel een enorme hoeveelheid yoghurt in de supermarkten. Met of zonder bacillen, in pak of knijpfles. En zo zijn er wel meer dingen die je liever niet zou willen zien. Je schoonmoeder in lingerie of de slijmbaard van Jochem Uytdehaage.

In Afghanistan staat het nieuwe jaar op het punt te beginnen. Als je het dan toch hebt over dingen die je liever niet ziet: het afgelopen jaar liet bombardementen zien, mensen die gras eten, mensen die hun kinderen verkopen.
Na jarenlange onderdrukking gloort er voor de Afghaanse bevolking weer een toekomst aan de horizon. Daarom wenst Dolf Jansen Afghanistan een gelukkig nieuw jaar.

De nieuwjaarsconference sluit aan bij Novib’s campagne “Gelukkig Nieuwjaar Afghanistan”, die aandacht vraagt voor de situatie in Afghanistan na een lange periode van onderdrukking, armoede en oorlog. Niet alleen mogen de Afghanen tijdens Nawrooz gewoon weer eens feest vieren, ze staan ook aan het begin van een nieuwe toekomst. Novib vraagt positieve aandacht voor Afghanistan en prikkelt ook de Nederlanders na te denken over de vraag hoe groot hun wereld eigenlijk is.

Novib

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
Oxfam Novib-logo

Oxfam Novib

Oxfam Novib is een wereldwijde beweging die armoede verslaat. Deze mensen en verhalen zijn onze drijfveer.
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer