Partnerbericht

Nieuwe raamdecoratie voor je woning: sfeervol én milieuvriendelijk

Als het tijd is om het interieur van je woning wat op te frissen of je net verhuisd bent, is het verstandig om in eerste instantie naar de ramen te kijken. Hier kijk je namelijk veel tegenaan en zorgt voor sfeer in huis. Het is het belangrijkste contact met buiten of juist niet natuurlijk ;-). Raamdecoratie is daarbij isolerend dus besparend voor het milieu én je energierekening. Met de keuze van nieuwe raamdecoratie kun je dan ook echt een verschil maken. Waarop kun je het beste letten?

Soorten raamdecoratie

Er zijn zoveel mogelijkheden in de verschillende soorten raamdecoratie, welke je tegenwoordig vanuit je luie stoel online kunt bekijken. Van jaloezieën tot gordijnen en van plakstrips tot vitrage, met een paar klikken kun je alle opties eens rustig analyseren. Kies je voor klassiek of modern? Voor een landelijke uitstraling of meer industrieel? Hoeveel lichtinval wens je, en in hoeverre wil je de mogelijkheid hebben deze gedurende de dag aan te passen? Allemaal vragen die ongetwijfeld bij je op zullen komen.

Waarom en hoe is raamdecoratie milieuvriendelijk?

Veel warmte in huis gaat verloren via het raam, zonde van de CO2 uitstoot en je energierekening. Volgens Milieu Centraal kun je met goede raambekleding zelfs tot wel € 270 per jaar besparen1. Doe de gordijnen dicht zodra het donker wordt om de kou buiten te houden. Wanneer het warm is, kun je raamdecoratie juist gebruiken om de woning koel te houden. Dit bespaart op zijn beurt weer het gebruik van airco of ventilator. Let er wel op dat de raambekleding niet voor de radiatoren of het ventilatierooster hangt.

Waar let je nog meer op?
Hoe langer raambekleding mee gaat des te duurzamer het is. Voor de meest milieuvriendelijke raamdecoratie let je vooral op het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Duurzame keuzes zijn jaloezieën van FSC-gecertificeerd hout of stoffen zoals bio katoen, bamboe, jute of gerecyclede materialen. Let daarbij ook op waar de (rol)gordijnen of jaloezieën vandaan komen en of ze verantwoord geproduceerd zijn. Zoals bijvoorbeeld met gebruik van milieuvriendelijke inkt, waterbesparende productietechnieken en groene energie.

Rolgordijnen voor je woning

Een populaire vorm van raamdecoratie is het rolgordijn. Deze gordijnen zijn makkelijk te plaatsen, simpel in het gebruik en zonder problemen schoon te houden. Je kunt daarbij ook kiezen voor een duo rolgordijn. Deze bestaan uit twee verschillende stofbanen, waarvan er ééntje transparant is en de ander gekleurd. Door ze over elkaar heen te bewegen kun je de kamer lichter of juist donkerder maken. Je kunt dit systeem een beetje vergelijken met jaloezieën.

Voordelen van een duo rolgordijn

Met een duo rolgordijn kun je wat meer spelen met lichtinval (en inkijk), en daarbij hebben ze een grote esthetische waarde. Zowel van buitenaf bekeken als van binnenuit. Ze passen uitstekend in een strak of eenvoudig interieur. Bovendien heb je binnen no time je kamer lichter of donkerder, door een simpele trek aan het koordje. Hierdoor is het makkelijker om de sfeer in de kamer te verhogen. De prijs is tenslotte lager dan die van houten jaloezieën, terwijl het effect vergelijkbaar is.

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.