Partnerbericht

Nieuw! PAX Palestine Podcast

PAX verricht al decennialang vredeswerk in Israël en Palestina. We werken mee aan het doel om mensenrechten te beschermen, onderdrukking en bezetting te beëindigen, weerbare gemeenschappen te ondersteunen en rechtvaardige vrede op te bouwen. Dit doen wij niet alleen. We werken met Palestijnse en Israëlische activisten en organisaties en steunen lokale partners, die allemaal strijden voor veiligheid en gerechtigheid.

Ben je benieuwd hoe het is om mee te werken aan vrede in Israël en Palestina? Wil je luisteren naar de verhalen van onze partners en je laten inspireren door anekdotes van mensen die werken en leven op de Westelijke Jordaanoever? En wil je meer weten over actuele thema’s zoals vredeswerk tijdens een pandemie, Palestijnse verkiezingen en jongerenparticipatie? Luister dan nu onze nieuwe Engelstalige PAX Palestine Podcast. In drie afleveringen spreken we met verschillende partners van PAX, zoals de Wereldraad van Kerken, YMCA Oost-Jeruzalem en nog veel meer andere fascinerende organisaties en activisten die jullie meer vertellen over hun ervaringen en werk in Palestina.

Aflevering 1 – EAPPI

Solidariteit met de onderdrukten en schouder aan schouder met hen lopen – dat is de essentie van EAPPI (Ecumenical Accompaniment Program in Palestine and Israel). Na een hulpkreet van Palestijnse Christelijke leiders in 2002 werd EAPPI opgezet door de Wereldraad van Kerken. EAPPI vormt een continue, internationale aanwezigheid van ‘Ecumenical Accompaniers’ die mensenrechtenschendingen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever observeren en daarover rapporteren. Daarmee ondersteunt EAPPI Palestijnen die dagelijks lijden onder bezetting, onderdrukking en marginalisatie.

Onze host Kristel spreekt John Munayer, Coördinator van EAPPI, en Annelies, die zelf als Accompanier in Palestina heeft gewerkt. Kan de aanwezigheid van Accompaniers voor structurele verandering zorgen? Hoe is het om kinderen naar school te moeten begeleiden omdat ze anders geïntimideerd worden door soldaten? En hoe blijf je gemotiveerd, te midden van zoveel onmacht en onrecht? Deze en meer vragen komen aan bod in de eerste aflevering van de PAX Palestine Podcast.

Aflevering 2 – Verkiezingen en het Palestinian Center for Peace and Democracy

“Don’t talk politics”. In Palestina wordt politieke betrokkenheid onder jongeren vaak ontmoedigd en niet gestimuleerd. Het Palestinian Center for Peace and Democracy (PCPD) wil daar verandering in brengen. Want hoe kan de nieuwe generatie veranderingen teweeg brengen zonder politiek besef en politieke betrokkenheid?

Kristel spreekt Naseef Muallem en Ikram Zubaydi over het werk van PCPD, jongerenparticipatie en de aankomende verkiezingen in Palestina. Zij werken samen met jongeren zodat ze hun belangen, wensen en zorgen kenbaar kunnen maken. Jonge Palestijnse generaties hebben met veel obstakels te kampen, zoals economische instabiliteit, hardnekkige patriarchale structuren en de voortdurende bezetting. Om positieve veranderingen door te voeren voor een beter morgen, of nog liever, een beter vandaag, moet hun stem gehoord worden. Hoe de PCPD daaraan bijdraagt, hoor je in de tweede aflevering van de PAX Palestine Podcast.

 

Episode 3 – Weerbaarheid in the South-Hebron Hills met Danish Church Aid en YMCA Oost-Jerusalem

“Teach a man how to fish, and you will feed him for a lifetime.” Nee, zegt George Zeidan van Danish Church Aid (DCA). Palestijnen weten best hoe ze moeten vissen. Waar het om gaat, is dat we hen de kans geven te vissen.

Veerkracht en eigenaarschap creëren en kansongelijkheid bestrijden, dat zijn de twee cruciale doelstellingen van DCA de YMCA in Palestina. En dat is hard nodig, met name in de South Hebron Hills. In dit gebied, dat onder volledige Israëlische militaire controle valt, hebben Palestijnen namelijk weinig te zeggen over wat er gebeurt met hun land en hun dorpen, en wordt hen de toegang tot de meest basale voorzieningen ontzegt.

Daar willen DCA en de YMCA verandering in brengen. George en Mai vertellen in de derde en laatste aflevering van de PAX Palestine Podcast hoe hun organisaties zeggenschap, eigenaarschap en kracht teruggeven aan de Palestijnse gemeenschappen in de South Hebron Hills. Want wie kan er nou beter bepalen welke veranderingen nodig zijn dan de gemeenschappen zelf?