Partnerbericht

Niet totaal verloren

PSYCHOLOGISCHE EERSTE HULP

Hoog in de bergen van Nepal geven Artsen zonder Grenzen teams hulp aan mensen die door de aardbevingen getroffen zijn. Waaronder psychologe Kamini Deshmukh. Zij geeft psychologische eerste hulp, zoals zij dat zegt. Met als doel de mensen te helpen hun trauma's te verwerken en om te gaan met de angst die in hun hart leeft. Dat kan één op één, maar ook in groepsverband. 'Ik probeer hen de realiteit van wat er is gebeurd op een hele open en eerlijke manier te tonen,' zegt ze. 'Het maakt het makkelijker voor hen om met de situatie van nu om te gaan. Langzaamaan aanvaarden ze hun nieuwe werkelijkheid en laten ze zichzelf toe door te gaan met het leven.'

ANGST EN PSYCHISCHE WONDEN

Veel mensen waren net begonnen om hun huis te herbouwen na de eerste aardbeving om vervolgens te moeten toezien hoe de tweede aardbeving hun thuis opnieuw verwoestte. Huizen waar eerst lichte scheuren in zaten hadden grote scheuren en mensen durfden er niet in te wonen. Sommigen verlieten hun dorp uit angst voor nog een aardschok. 'Voor velen zal het nog een flinke tijd duren voordat hun psychische wonden beginnen te helen,' zegt Kamini.

ZINGEN EN DANSEN

Voor kinderen begint ze bij de basis, legt Kamini uit. 'Ik leg eerst uit wat een aardbeving precies is. Dan stimuleer ik hen mij te vertellen hoe ze zich voelen en ga ik met ze zingen en tekenen. Uit hun tekening kan ik opmaken wat ze doormaken en welke tips ik hen kan geven.' In de dorpen hebben ze hun eigen manieren om met verdriet om te gaan. Zoals zingen en dansen, of met familie en vrienden te praten. 'Die eigen zelfhulpmechanismen probeer ik zoveel mogelijk te versterken, het zijn allemaal manieren om onszelf te helpen met zulke ervaringen te dealen,' vertelt Kamini.

VEERKRACHT

De veerkracht is sterk onder de Nepalezen, beaamt Renata Bernis, ook psychologe van Artsen zonder Grenzen. 'Ik was erg onder de indruk toen ik dorpen in het Gorkha-district bezocht. Ik zag de totale verwoesting in de dorpen en ik was totaal terneergeslagen, ik voelde enorm met hen mee. Maar toen zeiden ze tegen mij: "We hebben veel verloren, maar we zullen herbouwen." Ik heb er vertrouwen in dat ze met deze houding er bovenop zullen komen. Het zijn mensen, niet enkel slachtoffers. Het zijn mensen die zwaar getroffen zijn door een natuurramp waarop zij geen enkele invloed hadden, en ze proberen gewoon elke dag te nemen zoals hij komt.'

Sinds 25 april 2015, de dag van de eerste aardbeving waarvan het epicentrum in het Ghorka-district lag, hebben psychologen en psychosociale hulpverleners van Artsen zonder Grenzen ruim 3.200 mensen geholpen met counseling. Op 12 mei sloeg een tweede aardbeving toe, het epicentrum lag ditmaal in de bergen, op de grens tussen Dolakha en Sindhupalchowk.

Bekijk de video van het zingen en dansen als onderdeel van therapie